Iranska nafta na petih ladjah naj bi Venezueli zadostovala za nekaj tednov. Foto: Reuters
Iranska nafta na petih ladjah naj bi Venezueli zadostovala za nekaj tednov. Foto: Reuters

Venezuela je pozdravila prihod prve iranske ladje. "Iran in Venezuela sta se vedno podpirala v težkih časih," je po poročanju Guardiana sporočil venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza. Venezuela nujno potrebuje iransko nafto, čeprav ima sama največje zaloge nafte na svetu, saj je njena proizvodnja v zadnjih dvajsetih letih močno upadla.

Kritiki krivijo socialistično vlado za korupcijo in slabo upravljanje v času gospodarske krize, ki je povzročila množično izseljevanje iz Venezuele. Ljudje bežijo pred revščino, pomanjkanjem osnovnih dobrin in nasiljem.

Po oceni analitikov bo nafta, ki jo prevažajo iranske ladje, Venezueli zadostovala za dva do tri tedne.

Guardian navaja višjega ameriškega vladnega uslužbenca, ki je dejal, da Washington razmišlja o ukrepih v odziv na pošiljko, ni pa pojasnil, kakšni bi lahko ti bili.

ZDA okrepile vojaško prisotnost v regiji

ZDA so pred kratkim okrepile svojo vojaško prisotnost v Karibskem morju in to utemeljile z razširitvijo operacije proti tihotapljenju mamil v regiji. Iz ameriškega obrambnega ministrstva so sicer v četrtek sporočili, da ne vedo za nobene operacije, povezane z iranskimi tankerji.

Venezuelski obrambni minister Vladimir Padrino je napovedal spremstvo venezuelske vojske za ladje, ko bodo vplule v venezuelsko ekskluzivno gospodarsko cono.

Iranski predsednik Hasan Rohani je posvaril, da bo Iran sprejel povračilne ukrepe zoper ZDA, če bo Washington povzročal težave njihovim tankerjem na poti v Venezuelo.

"Če bodo Američani povzročali težave našim tankerjem v Karibskem morju ali kjer koli na svetu, bodo tudi sami v težavah," je dejal Rohani. "Iran ne bo nikoli sprožil konflikta," je dodal in poudaril, da ima Iran legitimno pravico zaščititi svojo suverenost, ozemeljsko celovitost in nacionalne interese.

Iran je lani v Perzijskem zalivu zasegel tanker, ki je plul pod britansko zastavo, ker so britanske sile blizu Gibraltarja pridržale iranski tanker.

Pred kratkim je Venezuela aretirala plačance, vključno z ameriškimi državljani, ki so dejali, da so hoteli ugrabiti venezuelskega predsednika Nicolása Madura.