Vse več Irank se upira obvezni nošnji naglavne rute. Foto: AP
Vse več Irank se upira obvezni nošnji naglavne rute. Foto: AP

Po tem, ko jih bodo identificirali, bodo kršiteljice prejele opozorilna sporočila o posledicah njihovega vedenja, je sporočila policija.

Sorodna novica Iranski predsednik po napadu z jogurtom na nezakriti ženski: Nošenje hidžaba je pravna zadeva

Cilj nameščanja kamer je "preprečevanje odpora do zakona o nošnji hidžaba", saj da tak upor kazi duhovno podobo države in širi negotovosti, še navaja izjava.

Po smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini septembra lani vse več Irank zavrača nošnjo tradicionalnih naglavnih rut. Aminijevo je policija pridržala, ker naj bi svoj hidžab nosila nepravilno. Po smrti dekleta so izbruhnili množični protesti, ki pa so jih varnostne sile nasilno zatrle.

A ženske se kljub grožnji aretacije zadnje mesece nezakrite sprehajajo v nakupovalnih središčih, restavracijah, trgovinah in ulicah po državi, družbena omrežja pa so preplavili posnetki nezakritih žensk, kako se postavljajo po robu t. i. policiji za moralo.

Foto: AP
Foto: AP

Strah pred napadi nad ženskami

Policija v današnji izjavi poziva lastnike podjetij, da "z vestnimi inšpekcijami resno nadzorujejo spoštovanje družbenih norm".
Po iranskem šeriatskem pravu, uveden po revoluciji leta 1979, si morajo ženske pokrivati lase in nositi dolga, ohlapna oblačila. Kršiteljicam preti javni pogrom, globa in tudi aretacija.

Iransko notranje ministrstvo je prejšnji teden naglavno ruto označilo za "enega od civilizacijskih temeljev iranskega naroda" in "enega od praktičnih načel Islamske republike". Odstopati od nje ne misli, so poudarili.

Ob tem so še pozvali državljane, da se soočijo z vsako nezakrito žensko, ki jo opazijo. Taki napotki so v preteklosti že privedli do napadov skrajnežev na ženske. Ta teden je denimo neki moški na nezakriti ženski v trgovini zlil jogurt.