Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Pozivamo k umiritvi in zadržanosti, da bi se izognili nadaljnji destabilizaciji razmer," so z ministrstva za zunanje in evropske zadeve zapisali na omrežju X.

Zaradi razmer v državi iz varnostnih razlogov še naprej odsvetujejo vsa potovanja v Iran. Vse slovenske državljane, ki so v Iranu, pozivajo, naj se javijo Veleposlaništvu RS v Teheranu.

Dežurna števika slovenskega veleposlaništva v Teheranu: +98 9120671408,
kontakt: sloembassy.tehran@gov.si
ali dežurna številka MZEZ: +386 1 478 22 19.

Sorodna novica Obsodbe iranskega napada in pozivi k umiritvi napetosti. Sklicano zasedanje Varnostnega sveta.

Slovensko ministrstvo je sicer zaradi zaostrovanja napetosti v regiji in razmer v državi že v petek iz varnostnih razlogov odsvetovalo vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

"Zaostritev spopadov na Bližnjem vzhodu nas navdaja z veliko zaskrbljenostjo. Napad Irana na Izrael je nesprejemljivo stopnjevanje konflikta. Skrajni čas je za takojšnje končanje vseh vojaških aktivnosti in trajno premirje, tako v Gazi kot povsod drugod na Bližnjem vzhodu," je sporočil predsednik slovenske vlade Robert Golob. Kot piše v premierjevi izjavi, bo to tudi zahteva Slovenije na današnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN-ja na to temo.

Da je iranski napad z brezpilotnimi letali na Izrael skrb vzbujajoč, je v soboto zvečer izjavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Vsako nadaljnje zaostrovanje že tako hudih razmer na Bližnjem vzhodu je izjemno nevarno, je opozorila.

"Spremljamo razmere, smo tudi ves čas v neposrednem stiku z obema veleposlaništvoma, tako v Teheranu kot v Tel Avivu, stike imamo tudi s slovenskimi državljani, če bi prišlo do kakršnekoli eskalacije razmer, da se lahko umaknejo na varno," je povedala Fajon za TV Slovenija.

Sorodna novica Iran napad izvedel v okviru "pravice do samoobrambe". Izraelski kabinet razpravlja o odgovoru.