Pri napovedani spremembi gre, kot je agenciji pojasnil Iran, za upoštevanje zakona, ki ga je sprejel iranski parlament. Foto: EPA
Pri napovedani spremembi gre, kot je agenciji pojasnil Iran, za upoštevanje zakona, ki ga je sprejel iranski parlament. Foto: EPA

Napoved Teherana močno presega omejitve iz jedrskega sporazuma iz leta 2015, je v petek sporočila Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA). O tem, kdaj naj bi se bogatitev začela, je Iran ni obvestil.

Napovedano dodatno do 20-odstotno bogatenje urana je sicer še vedno bistveno nižje od 90-odstotnega, kot je potreben za izdelavo jedrske bombe, a glede na jedrski sporazum s šesterico držav iz leta 2015 Iran pri bogatenju ne bi smel preseči nekaj manj kot štirih odstotkov.

Novembra objavljeno poročilo IAEA-ja sicer navaja, da je Iran že presegel to omejitev, ni pa pri bogatenju urana presegel meje 4,5 odstotka in je še vedno upošteval zelo strog inšpekcijski režim agencije.

Po umoru znanstvenika Iran sprejel novo zakonodajo

Potem ko je bil konec novembra v napadu ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh, so namreč zagovorniki trde linije v parlamentu dosegli sprejetje zakona, ki določa, da lahko iranska jedrska agencija AEOI letno proizvede in uskladišči 120 kilogramov 20-odstotno obogatenega urana.

Pobudi je takrat nasprotovala iranska vlada, obsodile pa so jo tudi druge podpisnice mednarodnega sporazuma, s katerim se je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odrekel svojim ambicijam jedrskega razvoja.

Med podpisnice štejejo še Kitajska, Francija, Nemčija, Rusija in Združeno kraljestvo, potem ko so ZDA leta 2018 od sporazuma odstopile ter uvedle sankcije proti Iranu.

V povračilnih ukrepih je Iran od takrat sprejel številne odločitve, ki pomenijo odstop od določb mednarodnega sporazuma.

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je sicer nakazal vrnitev države k sporazumu in možnost vnovične odprave sankcij proti Iranu, če bi se ta strogo držal določil sporazuma.