Iranski zunanji minister Džavad Zarif pravi, da morajo ZDA najprej začeti izpolnjevati svoje obveznosti, ki so jih sprejele leta 2015, šele nato pa se lahko začnejo nova pogajanja. Foto: Reuters
Iranski zunanji minister Džavad Zarif pravi, da morajo ZDA najprej začeti izpolnjevati svoje obveznosti, ki so jih sprejele leta 2015, šele nato pa se lahko začnejo nova pogajanja. Foto: Reuters

Zarif je dejal, da so imele ZDA svoje obveznosti, ki jih mora izpolniti. Biden ki bo na mestu predsednika ZDA januarja nasledil Donalda Trumpa, ki je od sporazuma odstopil maja 2018, je namreč za New York Times dejal, da bo moral Iran po novem dati dodatna zagotovila glede proizvodnje obogatenega urana, pa tudi odgovoriti na očitke v regiji zaradi njegovega delovanja v Libanonu, Iraku, Siriji in Jemnu.

Iranski minister je poudaril, da so ZDA z odstopom od sporazuma prekršile resolucijo ZN-a o sporazumu iz leta 2015, Trumpovo vlado pa je označil za "odpadniški režim", poroča BBC.

"ZDA se morajo ustaviti in nehati kršiti mednarodno pravo," je dejal. "Za to niso potrebna nikakršna pogajanja." Po ministrovih besedah ZDA "niso v položaju, da postavljajo pogoje".

Rohani proti novemu zakonu o bogatitvi urana

Iranski parlament je sprejel zakon, ki nadzornikom Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) prepoveduje dostop do iranskih jedrskih objektov in vladi nalaga, naj znova začne bogatenje urana do 20 odstotkov.

Zakon bi lahko sprožil spor med iranskimi institucijami. Iranski predsednik Hasan Rohani je namreč že večkrat poudaril, da zakonu nasprotuje in ga ne namerava izvajati, ker da je "škodljiv za diplomacijo". V parlamentu pa prevladujejo konservativni poslanci, ki nasprotujejo tako iranskemu jedrskemu sporazumu iz leta 2015 kot zmerni jedrski politiki vlade in iranske jedrske organizacije.

Iranski parlament je zakon sprejel, potem ko je bil prejšnji teden v napadu ubit pomemben jedrski fizik Mohsen Fahrizadeh, ki ga je Zahod označeval za očeta iranskega domnevnega programa razvoja jedrskega orožja. Iranske oblasti so odgovornost za "nov tip kompleksne operacije", v kateri je bil ubit Fahrizadeh, pripisale Izraelu, ki se glede napada ni opredelil.

V iranskem jedrskem sporazumu je določeno, da lahko Iran bogati uran do 3,67 odstotka. Sporazum naj bi zagotovil, da bi Iran svoj jedrski program uporabljal le v civilne namene in ne bi mogel izdelati atomske bombe. Uran s stopnjo obogatenosti med tremi in petimi odstotki se uporablja za proizvodnjo goriva za jedrske elektrarne, za jedrsko orožje pa se uporablja uran z 90-odstotno stopnjo obogatenosti ali več.

Eden izmed iranskih jedrskih objektov, tisti v bližini mesta Natanz. Foto: Reuters
Eden izmed iranskih jedrskih objektov, tisti v bližini mesta Natanz. Foto: Reuters

Potem ko so ZDA leta 2018 odstopile od sporazuma in vnovič uvedle sankcije proti Iranu, je tudi Teheran lani začel postopoma kršiti nekatera določila sporazuma. Julija lani je tako presegel mejo 3,67 odstotka.

Po podatkih Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je Iran v preteklih mesecih stopnjo obogatenosti urana zvišal na okoli pet odstotkov in povečal zaloge obogatenega urana. IAEA je prejšnji mesec sporočil, da ima Iran dvanajstkrat toliko obogatenega urana, kot mu to dovoljuje jedrski sporazum.

Poleg tega naj bi Teheran blizu jedrskega objekta v Natanzu v osrednjem delu Irana gradil podzemni jedrski objekt.

Presegli mejnik milijon okužb

V Iranu so v zadnjem dnevu potrdili skoraj 14.000 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer je Iran kot 14. država na svetu presegel mejnik milijon okužb. To je najhuje prizadeta država v pandemiji covida-19 na Bližnjem vzhodu. Po uradnih podatkih je v državi za posledicami koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 49.300 ljudi, med njimi 358 v zadnjih 24 urah. Od februarja, ko so v državi zaznali prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so v Iranu našteli 1.003.494 okuženih.

Da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, so v Iranu 21. novembra uvedli strožje omejitvene ukrepe, ki bodo veljali dva tedna, saj želijo preprečiti tretji val epidemije. Med drugim so zaprli nenujne dejavnosti in omejili potovanja. Ti ukrepi veljajo za večino večjih mest po državi, med njimi Teheran in 30 prestolnic iranskih pokrajin.