Spominske slovesnosti so potekale na obrambnem ministrstvu v Teheranu, kjer so krsto s truplom po obisku svetih mest Mašad in Kom tudi pokopali. Foto: Reuters
Spominske slovesnosti so potekale na obrambnem ministrstvu v Teheranu, kjer so krsto s truplom po obisku svetih mest Mašad in Kom tudi pokopali. Foto: Reuters

Pogrebne slovesnosti, ki je potekala na obrambnem ministrstvu, so se med drugim udeležili tudi obrambni minister Amir Hatami, vodja revolucionarne garde Hosein Salami in vodja nacionalne varnosti Ali Šamkani.

"Sovražniki vedo, in jaz kot vojak jim to znova povem, da noben teror in nobeno neumno dejanje ne bo ostalo brez odgovora iranskega ljudstva," je minister Hatami po poročanju Al Džazire obljubil maščevanje napadalcem.

Fahrizadeha je označil za ustanovitelja "miroljubnega iranskega jedrskega programa". "Kriminalci Američani imajo več tisoč kosov jedrskega orožja, sionistični režim ima več sto kosov jedrskega orožja. Zakaj le? Jih nameravajo uporabiti kot dekoracijo v domovih?" je dejal obrambni minister.

Fahrizadeh velja za enega ustanoviteljev programa iranskega razvoja jedrskega orožja Projekt Amad s konca 90. let, ki naj bi ga ustavili leta 2003. Izrael in ZDA so sicer obtožili Iran, da je program na skrivaj znova vzpostavil. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je leta 2018 zatrdil, da ima dokaze o programu jedrskega orožja in pri tem omenjal tudi Fahrizadeha.

Iranski jedrski strokovnjak je bil ubit v petkovem napadu v mestu Absard vzhodno od prestolnice Teheran. Njegovo vozilo je bilo po navedbah očividcev prestreljeno s številnimi naboji. Iran krivdo za napad pripisuje Izraelu, ki se na navedbe uradno še ni odzval.

Zaradi pandemije covida-19 so slovesnosti potekale v okrnjeni izvedbi. Foto: Reuters
Zaradi pandemije covida-19 so slovesnosti potekale v okrnjeni izvedbi. Foto: Reuters

"Nihče ni bil prisoten na prizorišču napada"

Okoliščine domnevnega atentata še niso razjasnjene. Najprej je iransko obrambno ministrstvo poročalo o strelskem spopadu med napadalci in Fahrizadehovimi varnostniki, pri čemer so iranski mediji navajali različna števila napadalcev in smrtnih žrtev, navaja BBC.

Vodja iranskega sveta za nacionalno varnost Ali Šamhani pa je sporočil, da je šlo za kompleksno operacijo, pri kateri je bila uporabljena elektronska oprema. "Nihče ni bil prisoten na prizorišču napada," je dejal.

Priznal je, da so iranske obveščevalne in varnostne službe pričakovale atentat, vendar ga niso uspele preprečiti. Krivdo zanj je pripisal izgnani opozicijski skupini Ljudski mudžahedini Irana (MEK) in Izraelu, poroča BBC.

Nadzor orožja prek satelita?

Tiskovna agencija Fars ob sklicevanju na neimenovane vire navaja, da so Fahrizadeha umorili z daljinsko vodeno avtomatsko puško, nameščeno na poltovornjak. Ko je prvih nekaj izstrelkov zadelo neprebojni znanstvenikov avtomobil, naj bi ta izstopil, misleč da gre za okvaro vozila, pri čemer so ga prerešetali z naboji. Državna radiotelevizija Al Alam medtem poroča, da so orožje "nadzirali prek satelita".

Orožje je po poročanju iranske televizije v angleščini Press TV izraelske proizvodnje. "Orožje s kraja terorističnega napada ima logotip in specifikacije izraelske vojaške industrije," je za omenjeno televizijo dejal neimenovani vir.