Pramen las si na videoposnetku med drugim odrežejo Isabelle Huppert, Juliette Binoche, Isabelle Adjani, Berenice Bejo, Melanie Laurent in Marion Cotillard. Sodelujeta tudi Charlotte Rampling in Jane Birkin (s hčerko Charlotte Gainsbourg), ki imata tesne povezave s Francijo.

Isabelle Huppert, Marion Cotillard in Juliette Binoche. Foto: Instagram
Isabelle Huppert, Marion Cotillard in Juliette Binoche. Foto: Instagram

Videoposnetek v ozadju spremlja perzijska priredba pesmi italijanskega protifašističnega odpora Bella Ciao v izvedbi iranske umetnice Gandom, ki je prejšnji teden zaokrožila po spletu.

"Iranski protestniki na čelu s protestnicami s protesti tvegajo lastna življenja. Ti ljudje zahtevajo le temeljne svoboščine. Te ženske, ti moški si zaslužijo našo podporo," je zapisano v sporočilu, ki spremlja videoposnetek na Instagramu. "Nemogoče je ne obsoditi, znova in vedno, to strašno represijo."

Pobudo je sprožil mednarodni borec za človekove pravice Richard Sedillot v sodelovanju z uglednima francoskima odvetnicama Julie Couturier in Christiane Feral Schuhl; zagnali so tudi ključnik #HairForFreedom.

Videoposnetek s francoskimi filmskimi in glasbenimi zvezdnicami je bil objavljen dan po tem, ko je več kot tisoč francoskih filmskih profesionalcev, vključno z Leo Seydoux, Julio Ducournau, Michelom Hazanaviciusom, Jacquesom Audiardom in vodjo filmskega festivala v Cannesu Thierryjem Fremauxom, podpisalo peticijo v podporo ženskemu uporu v Iranu. "Zan, Zendegi, Azadi. Ženska, življenje, svoboda. Naj bodo besede, ki jih skandirajo iranci in povzemajo vsi protestniki, slišane. Naj te besede pomagajo zaustaviti to nevzdržno prisilo in začnejo, končno, novo dobo v Iranu ter povsod, kjer so ženske žrtev obskurantizma. Ta univerzalni boj za ženske, za življenje in svobodo je tudi naš," je med drugim zapisano v spremljevalnem odprtem pismu.

Protesti, ki jih vodijo ženske
Ženske, ki si odstranjujejo naglavne rute in si strižejo lase, so postale osrednja podoba protestov v Iranu, ki so izbruhnili prejšnji mesec. Sprožila jih je smrt mlade Mahse Amini, potem ko jo je aretirala iranska moralna policija, ki skrbi za spoštovanje strogih pravil oblačenja v Iranu. Ta od žensk zahtevajo, da si v javnosti popolnoma pokrijejo lase.

Organizacija Amnesty International poroča, da iranske oblasti "namerno uporabljajo smrtonosno silo proti protestnikom", zaradi česar je do konca septembra umrlo več kot 52 ljudi. Pozivajo tudi k ukrepom, ki segajo "onkraj izjav in obsodb", da bi ustavili prelivanje krvi.

Kulturniki v nemškogovoročem kulturnm območju (na fotografiji je Elfride Jelinek) se z odprtim pismom obračajo naravnost na same protestnice, saj gibanje
Kulturniki v nemškogovoročem kulturnm območju (na fotografiji je Elfride Jelinek) se z odprtim pismom obračajo naravnost na same protestnice, saj gibanje "izhaja iz ljudi" in je decentralizirano. Foto: EPA

Nemškogovoreči kulturniki protestnicam: Slišimo in občudujemo vas
Podporo iranskim protestnicam je danes izrazilo tudi več kot 600 kulturnikov nemškogovorečega prostora z odprtim pismom, ki so ga med drugim podpisale nemška igralka Iris Berben, avstrijska nobelovka Elfride Jelinek, nemška avtorica Carolin Emcke, avstrijski književnik Josef Winkler, nemški književnici Fatma Aydemir in Theresia Enzensberger ter nemški igralec Ulrich Matthes in Izobraževalni center Anne Frank.

Odprto pismo tokrat ni namenjeno nemški vladi ali mednarodnim političnim ustanovam, pač pa neposredno iranskim protestnicam samim, so sporočili pobudniki pisma in v njem zapisali, da je "poziv k feministični revoluciji v Iranu jasen in glasen. Opazili smo vaš pogumni upor, slišimo vaše odločne glasove ter občudujemo vaš pogum in odpor".

"To gibanje izhaja iz ljudi, je decentralizirano in feministično. Zaradi tega je za nas pomembno, da se nanje tudi neposredno obrnemo. Njim izrekamo solidarnost, saj so njihova telesa in glasovi edino, kar premorejo," je ob tem dejala v Berlinu živeča sopobudnica pisma, iranska književnica Asal Dardan.

"Protestniki v Iranu sedaj potrebujejo mednarodno solidarnost in medijsko pozornost. Potrebujejo predvsem politično podporo, tako da bo slišan njihov glas. Imajo zelo konkretne zahteve in pozornost je njihova zaščita," je dejala berlinska aktivistka Sanaz Azimipour, ki je ob koncu tedna v Berlinu pripravila demonstracije z več tisoč udeleženci.