Skrinjici so v Francijo poslali v petek, preučevati pa ju bodo začeli v ponedeljek. "Francoska vlada je zelo dobro sodelovala z iransko delegacijo in primerno je, da se jim zahvalimo," je povedal predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Mohsen Baharvand.

Iranski študenti pred univerzo Amir Kabir v Teheranu prižigajo svečke v spomin na žrtve sestreljenega letala (fotografija je arhivska). Foto: EPA
Iranski študenti pred univerzo Amir Kabir v Teheranu prižigajo svečke v spomin na žrtve sestreljenega letala (fotografija je arhivska). Foto: EPA

Iranska revolucionarna garda je potniško letalo družbe Ukrainian International Airlines po pomoti sestrelila na začetku januarja kmalu po vzletu s teheranskega letališča. Umrlo je 176 ljudi, večinoma Irancev, pa tudi več deset kanadskih državljanov in okoli deset Ukrajincev.

Sestrelitev le nekaj ur po iranskem napadu na oporišči v Iraku
Incident se je zgodil le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nastanjeni tudi ameriški vojaki. Napad je bil maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija. Zaradi zaostrenih razmer je bila iranska zračna obramba v visoki pripravljenosti.

Iran je takrat po nekaj dneh zanikanja vendarle priznal, da so letalo sestrelile njegove sile z dvema raketama, a vztraja, da je šlo za nesrečo oziroma pomoto. V iranskem poročilu so kot vzrok nesreče navedli človeško napako pri sledenju postopku za uravnavanje radarja.