V sestrelitvi letala nad Teheranom je umrlo vseh 176 ljudi, ki so bili na letalu. Foto: Reuters
V sestrelitvi letala nad Teheranom je umrlo vseh 176 ljudi, ki so bili na letalu. Foto: Reuters

Človeška napaka pri uravnavanju radarja je povzročila "napako 107 stopinj" v sistemu protiraketne zračne obrambe, kar je sprožilo niz nadaljnjih napak v minutah pred sestrelitvijo, poroča Al Džazira.

Operater v enoti zračne obrambe bi na osnovi tirnice zaznane tarče sicer lahko ugotovil, da gre za letalo. Nnamesto tega pa je sledila "napačna identifikacija" tarče.

Poročilo še ugotavlja, da je prvo izmed dveh izstreljenih raket operater obrambne enote izstrelil še pred odzivom centra za koordinacijo. Druga raketa je bila izstreljena čez 30 sekund.

Iranski sistem zračne obrambe je bil v času sestrelitve ukrajinskega letala v visoki pripravljenosti zaradi zaostrovanja odnosov med Iranom in ZDA.

Sestrelitev se je namreč zgodila le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni tudi ameriški vojaki. Napad je bil maščevanje za ameriški atentat na vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Iranska agencija za civilno letalstvo je poročilo objavila v soboto zvečer, vendar še ni dokončno.

Med potniki iranski, kanadski in ukrajinski državljani
Potniško letalo družbe Ukrainian International Airlines je 8. januarja poletelo z glavnega letališča v prestolnici Teheran, kmalu po vzletu pa sta ga zadeli dve raketi. V sestrelitvi je umrlo vseh 176 ljudi na letalu, večinoma Irancev, pa tudi več deset kanadskih državljanov in okoli deset Ukrajincev.

Iranske oblasti v Teheranu so po nekaj dneh zanikanja vendarle priznale odgovornost za sestrelitev. Iranska revolucionarna garda trdi, da so letalo sestrelili pomotoma.