Ali Hamenej bi krivce za zastrupitev deklet kaznoval s smrtno kaznijo. Foto: Reuters
Ali Hamenej bi krivce za zastrupitev deklet kaznoval s smrtno kaznijo. Foto: Reuters

V Iranu se je od novembra po poročanju tamkajšnjih medijev in predstavnikov oblasti v šolah zastrupilo že več kot tisoč deklet, za kar nekateri politiki krivijo skrajne verske skupine, ki nasprotujejo izobraževanju žensk.

"Oblasti bi morale resno preučiti vprašanje zastrupitve študentk," je po poročanju državne televizije dejal ajatola Ali Hamenej. "Če se dokaže, da je bilo namerno, bi morali biti storilci tega neodpustljivega zločina obsojeni na smrtno kazen," je še dodal.

Oblasti so za zastrupitve obtožile "sovražnike" islamske republike, ki po njihovem mnenju napade uporabljajo za spodkopavanje verskih državnih struktur, a številni sumijo, da so na delu skrajne skupine, ki delujejo kot samooklicani varuhi njihove interpretacije islama.

O zastrupitvah so novembra prvič poročali v svetem šiitskem mestu Kom, nato pa so jih potrdili še v 25 od 31 iranskih pokrajin, zaradi česar so nekateri starši svoje otroke vzeli iz šole.

Protesti staršev so potekali tudi v nedeljo, potem ko so poročali o novih nepojasnjenih zastrupitvah dijakinj in študentk. Tarča domnevne zastrupitve je bil študentski dom za dekleta v kraju Urmia na severozahodu in osnovna šola v Tabrizu na severu države. Dekleta so poročala o simptomih, kot je vrtoglavica, slabost in težave z dihanjem.

V drugem takem primeru zastrupitev so bile prizadete dijakinje dveh srednjih šol v zahodnem mestu Abhar in v jugozahodnem mestu Ahvaz, je poročala iranska tiskovna agencija ISNA, ki se sklicuje na lokalne zdravstvene uradnike. Agencija je poročala tudi o zastrupitvah učenk v osnovni šoli v mestu Zanjan na zahodu države.

O podobnih primerih skrivnostnih zastrupitev so poročali tudi iz svetega mesta Mašhad na severovzhodu, iz Isfahana v osrednjem delu države in Širaza na jugu.

V Iranu zastrupitve na dekliških šolah