Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej. Foto: Reuters
Iranski verski voditelj ajatola Ali Hamenej. Foto: Reuters

To se je zgodilo ob 44. obletnici islamske revolucije 11. februarja 1979. Takrat so strmoglavili iranskega šaha in odpravili monarhijo. V državi so razglasili islamsko republiko, potem ko se je iz izgnanstva v Parizu vrnil ajatola Homeini.

Pomilostitve vključujejo izpustitev zapornikov in amnestijo. Odločitev se po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA nanaša tudi na protestnike, ki so bili pridržani na protivladnih protestih.

Po ocenah organizacij za človekove pravice je bilo med protesti, ki od sredine septembra potekajo v državi, ubitih več kot 500 ljudi.

Oblasti naj bi aretirale skoraj 20.000 ljudi, več kot sto pa jih je bilo obsojenih na smrt. Protesti so izbruhnili po tistem, ko je po policijskem pridržanju zaradi neprimernega nošenja naglavne rute umrla 22-letna Mahsa Amini.

"Vohuni" ne bodo pomiloščeni

Glede na poročanje iranskih medijev pa pomilostitev ne zadeva zapornikov, obtoženih vohunjenja za tuje agencije, in tudi ne tistih, ki so zagrešili umor oziroma poškodovali ali uničili državne in vojaške objekte.

Iranske oblasti so se zaradi protestov, ki so se razširili na številna mesta po državi, znašle pod velikim pritiskom. Deležne so bile tudi kritik mednarodne javnosti.

Evropska unija, pa tudi druge zahodne države so zaradi nasilnega zatiranja protestov proti Iranu uvedle sankcije, ki vključujejo tako posameznike kot tudi pravne osebe.