Osumljenca Alija Bašarja je iraški Kurdistan že izročil Nemčiji. Foto: Reuters
Osumljenca Alija Bašarja je iraški Kurdistan že izročil Nemčiji. Foto: Reuters
Angela Merkel
Kanclerka Angela Merkel je pohvalila sodelovanje nemških in kurdskih varnostnih sil. Foto: Reuters
Protesti v Nemčiji zaradi umora 14-letnega dekleta

Žrtev iz Mainza pri Frankfurtu so našli mrtvo v sredo v gozdu v Wiesbadnu blizu begunskega taborišča, kjer je živel domnevni storilec.

Obdukcija je pokazala, da je bila Susanne Feldman, sicer judinja, žrtev spolnega napada. Nemška policija je sporočila, da ni dokazov, da je bila njena vera dejavnik, osrednja judovska organizacija v Nemčiji pa je posvarila pred pripisovanjem kakršnih koli antisemitskih motivov.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je v petek dejal, da so varnostne sile iraških Kurdov prijele osumljenca, ki so ga nemške oblasti identificirale kot Alija Bašarja. Bašar, ki so ga v soboto že prepeljali v Wiesbaden, je v Nemčiji kot prebežnik živel od leta 2015.

Ubil naj bi jo iz strahu pred policijo
Kot so po poročanju Reutersa dejali v policiji iraškega Kurdistana, je osumljenec med zaslišanjem priznal, da je ubil nemško najstnico. "Dekle je bilo njegova prijateljica. Šla sta na izlet v gozd, kjer sta zaužila veliko alkohola in mamil, nato pa sta se sprla in dekle je poskušalo poklicati policijo," je dejal policijski načelnik v mestu Dohuk Tarik Ahmed.

"Osumljenca je postalo strah, saj je bila mlajša od 18 let, in vedel je, da bi bila obtožba huda, če bi prišla policija." Kot je še dejal Ahmed, je osumljenec dekle poskušal odvrniti od klica, ker pa je vztrajala, jo je zadavil in jo zakopal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila svojo pretresenost zaradi zločina. Dejala je, da je to opomin Nemcem, da je treba storiti vse, kar je mogoče, za integracijo priseljencev. "Skupaj lahko živimo le, če se držimo naših zakonov," je dejala. Kanclerka je še pohvalila sodelovanje med nemškimi in kurdskimi varnostnimi silami.

Protesti v Nemčiji zaradi umora 14-letnega dekleta