Premier Kadimi, nekdanji vodja obveščevalcev, je dejal, da napadalce dobro poznajo. Foto: Reuters
Premier Kadimi, nekdanji vodja obveščevalcev, je dejal, da napadalce dobro poznajo. Foto: Reuters

"Preganjali bomo tiste, ki so storili ta zločin. Dobro jih poznamo," je premier dejal na seji vlade, več podrobnosti pa ni predstavil.

V napadu je bilo ranjenih šest Kadimijevih varnostnikov, poškodovan je bil tudi njegov dom. Videoposnetki kažejo poškodbe tako na zunanjosti kot v notranjosti stavbe, pa tudi na avtomobilu, parkiranem pred hišo.

Nihče še ni prevzel odgovornosti za napad, BBC pa poroča, da je sum padel na šiitske milice, ki uživajo podporo Irana. Ta je napad sicer obsodil.

Napad se je zgodil po parlamentarnih volitvah prejšnji mesec, na katerih je koalicija strank Fatah, ki predstavlja milice, izgubila dve tretjini svojih sedežev. Te stranke zavračajo izid volitev.

Škoda na premierjevem domu. Foto: EPA
Škoda na premierjevem domu. Foto: EPA

V petek je bil en človek ubit v spopadih njihovih podpornikov z varnostnimi silami pred utrjenim Zelenim območjem, v katerem živi tudi premier.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da so bili v nedeljskem napadu uporabljeni trije letalniki. Dva so varnostne sile sestrelile, tretji pa je dosegel premierjev dom.

Varnostni viri so za Reuters dejali, da sta napad izvedli milici, članici Fataha, Kataib Hezbolah in Asaib Ahl al Hak, z brezpilotnimi letalniki, narejenimi v Iranu, in eksplozivi.

Vodja koalicije Fatah Hadi Al Ameri pa je dejal, da "tretja stran" skuša "izvesti upor".
54-letni Al Kadimi je ocenil, da je bil napad "strahopetno dejanje", ki "ni izražalo volje Iračanov".

Šiitske milice nabrale precejšnjo moč

Šiitske milice so v Iraku postale vojaško, politično in gospodarsko precej močne po tem, ko so vladi leta 2017 pomagale premagati sunitsko džihadistično Islamko državo.

Po vojni so bile vključene v varnostne sile, a še naprej delujejo neodvisno.

Obtožujejo jih ubijanja protestnikov pred dvema letoma, pozneje pa tudi atentatov na najmanj 35 aktivistov, novinarjev in odvetnikov, vključenih v protestno gibanje. ZDA so jih tudi obtožile napadov na njihovo veleposlaništvo v Bagdadu in iraška vojaška oporišča, v katerih so razporejene ameriške sile.