Al Kazimi je nekdanji vodja obveščevalne službe, položaj predsednika pa je prevzel maja lani. Foto: EPA
Al Kazimi je nekdanji vodja obveščevalne službe, položaj predsednika pa je prevzel maja lani. Foto: EPA

Varnostni viri so navedli, da so bili v napadu uporabljeni trije letalniki, ki so poleteli z mesta blizu enega od mostov čez reko Tigris v Bagdadu, a so dva sestrelili.

Mediji so sprva poročali, da so Al Kazimija odpeljali v bolnišnico. Premier je na družbenem omrežju Twitter ljudi pozval, naj bodo "mirni in zadržani zaradi Iraka".

Kot poroča BBC, so vladni uslužbenci dejali, da je bilo v napadu ranjenih najmanj šest premierjevih varnostnikov.

Nihče še ni prevzel odgovornosti za napad. Zeleno območje je del Bagdada, kjer se nahajajo številne vladne stavbe in tuja veleposlaništva.

ZDA so incident obsodile in ponudile pomoč pri preiskavi. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ned Price je za napad dejal, da se zdi, da je to terorizem in da je bil "uperjen v srce iraške države".

Odzval se je tudi Iran, ki je obsodil napad in pozval k previdnosti, da bi lahko razkrinkali načrtovane napade. Na zunanjem ministrstvu so s prstom pokazali na ZDA, češ da so tovrstni incidenti "v interesu tistih, ki so kršili stabilnost, varnost, neodvisnost in ozemeljsko celovitost Iraka v zadnjih 18 letih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjih tednih so različne skupine organizirale proteste v Zelenem območju, in sicer proti izidom parlamentarnih volitev, ki so bile prejšnji mesec. Očitajo jim nepravilnosti.

Ta teden je bilo v spopadih med protestniki in varnostnimi silami poškodovanih več kot 100 ljudi.

Poskus atentata na iraškega premierja