Al Bagdadi je bil vodja skrajne skupine Islamska država. Foto: AP
Al Bagdadi je bil vodja skrajne skupine Islamska država. Foto: AP

Po Trumpovem sporočilu se je Rusija sicer sprva odzvala skeptično in izrazila dvom o njegovih navedbah o Al Bagdadijevi smrti, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes dejal, da če se bodo navedbe o Al Bagdadijevi smrti dejansko potrdile, lahko "na splošno govorimo o velikem prispevku ameriškega predsednika v boju proti mednarodnemu terorizmu".

Savdska Arabija, sicer ena večjih ameriških zaveznic, je poudarila, da je Al Bagdadi izkrivil podobo islama v svetu, skupaj z Egiptom in Jordanijo (obe državi sta prav tako zaveznici ZDA) pa je napovedala nadaljevanje boja proti terorizmu in skrajnim skupinam ob boku ZDA.

Odzvala se je tudi turška vlada, ki je sporočila, da je sodelovala z ZDA v operaciji, v kateri je bil ubit Al Bagdadi in da je med obema državama potekala "intenzivna diplomacija". "Uboj voditelja IS-ja pomeni točko preobrata v našem skupnem boju proti terorizmu," je na Twitterju zapisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Operacija, v kateri je bil ubit Al Bagdadi. Foto: AP
Operacija, v kateri je bil ubit Al Bagdadi. Foto: AP

Ob tem je dodal, da bo Turčija "še naprej podpirala protiteroristična prizadevanja – kot je to počela v preteklosti". "Prepričan sem, da bo odločen boj proti terorizmu, v skladu z duhom zavezništva, prinesel mir vsemu človeštvu."

Bagdadi pokopan na morju

Posmrtne ostanke Al Bagdadija so ameriške oblasti že pokopale na morju, je sporočil general Mike Miley. Na morju je bil prav tako pokopan Osama bin Laden, ki so ga ameriški specialci ubili v tajni operaciji v Pakistanu leta 2011.

Preboj dosegli lani

Po poročanju Reutersa naj bi iraški obveščevalci v dolgotrajnem lovu na Al Bagdadija preboj dosegli februarja lani, ko naj bi jim eden od glavnih svetovalcev voditelja IS-ja Ismael Al Etavi predal informacije o tem, kako se je Al Bagdadiju uspelo izogniti prijetju.

"Al Etavi nam je posredoval dragocene informacije, ki so skupini iraških varnostnih agencij omogočile, da je vstavila manjkajoče koščke v sestavljanko o Al Bagdadijevem gibanju in krajih, ki jih je uporabljal za skrivanje," je razkril eden od predstavnikov iraških varnostnih sil. Dejal je še, da je Al Etavi posredoval podrobnosti o petih moških, vključno z njim samim, ter o tem, s kom vse se je Al Bagdadi sestajal v Siriji in različnih lokacijah, ki jih je uporabljal.

Trump je v nedeljo sporočil, da je bil Al Bagdadi ubit. Foto: AP
Trump je v nedeljo sporočil, da je bil Al Bagdadi ubit. Foto: AP

Al Etavi se je teroristični mreži Al Kaida pridružil leta 2006, ameriška vojska pa ga je aretirala leta 2008 in zaprla za štiri leta. Al Bagdadi je pozneje Al Etavija zadolžil za stike s poveljniki IS-ja. Leta 2017, ko je IS doživljal velike vojaške poraze, je Al Etavi skupaj s svojo sirsko ženo pobegnil v Sirijo.

Drugi preboj so obveščevalci dosegli na začetku leta, ko so pripadniki ameriške, turške in iraške vojske v skupni operaciji ujeli več vodilnih predstavnikov IS-ja, vključno s štirimi Iračani in Sircem.

"Posredovali so nam vse lokacije, kje vse so se v Siriji srečevali z Al Bagdadijem in v koordinaciji s Cio smo se odločili, da na območje pošljemo več virov. Letos nam je uspelo, da smo Idlib določili kot območje, kjer se je Al Bagdadi skupaj z družino in tremi tesnimi sodelavci gibal med posameznimi vasmi," je še razkril obveščevalec.

Informanti v Siriji so nato na tržnici v Idlibu opazili Iračana, ga prepoznali kot Al Etavija in mu sledili do hiše, kjer je bival Al Bagdadi. Podrobnosti so posredovali Cii, ta pa je nato lokacijo v zadnjih mesecih nadzirala prek satelitov in brezpilotnih letalnikov.

Komentar Andreja Stoparja


Smrt človeka, zaradi katerega je bilo prelite toliko krvi, je zmaga. Ali z besedami republikanskega senatorja Lindseyja Grahama, za katere senator misli, da jih morajo izreči tudi demokrati: "Dobro opravljeno, gospod predsednik."


Zgodba Donalda Trumpa je premočrtna: kalifat je poražen, izpolnjene so obljube o umiku ameriških vojakov iz Sirije, rešena je zadrega s taktičnimi zavezniki Kurdi, dolgoletni zavezniki Turki so zadovoljeni in zdaj še smrt voditelja teroristov. Popolno, bi rekel predsednik Trump, edinstveno. Z ubojem Al Bagdadija je Trump učinkovito utišal kritike njegove politike do Sirije iz republikanskih vrst in obenem dal grenko lekcijo demokratom v trenutku, ko ga želijo odpoklicati. Sirija je prinesla prvo razpoko v republikansko varnostno obzidje okrog predsednika in kaže, da je razpoka sanirana. Za Washington ni tako zelo pomembno, da so stvari na terenu, predvsem tujem, drugačne od uradnih razlag.


Gre predvsem, čeprav ne zmeraj, za instrumentalizacijo tujine za dosego notranjepolitičnih ciljev. Tisti, ki bo v tem trenutku opozarjal, da so na Bližnjem vzhodu, kjer sta zdaj na potezi predvsem Turčija in Rusija, s slednjo tudi Iran, ZDA potegnile kratko, bo ožigosan za dlakocepskega nasprotnika Donalda Trumpa. Bo kar držala metafora enega od ameriških kolegov: Donald Trump je kot sončev mrk. Če strmiš vanj, si v nevarnosti, da oslepiš. Če pa opazuješ njegov vpliv na okolico, vidiš obrise klasične republikanske, konservativne agende, zaradi katere je bil Donald Trump izvoljen in bo morda še enkrat. Smrt Al Bagdadija, pa če je še tako pomembna, je zgolj kamenček v mozaiku, ki se imenuje "Najprej Amerika, America First".


Iz Washingtona RTV-jev dopisnik Andrej Stopar