Izrael je spet napadel tako Damask kot Gazo. Prizor v okupirani palestinski enklavi ob Sredozemskem morju. Foto: Reuters
Izrael je spet napadel tako Damask kot Gazo. Prizor v okupirani palestinski enklavi ob Sredozemskem morju. Foto: Reuters

Islamski džihad je sporočil, da sta umrla v "sionističnem bombardiranju Damaska" v nedeljo zvečer.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so bili napadi blizu mednarodnega letališča v Damasku. Sirska državna tiskovna agencija SANA medtem poroča, da "je bila večina sovražnikovih raket sestreljenih, preden so zadele svoje cilje". SANA poudarja, da letališče ni bilo zadeto.

Izrael je sporočil, da je napade v Siriji sprožil po izstrelitvi raket iz Gaze, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, pod blokado pa od leta 2007. Tarča napadov v Siriji je bil kompleks Islamskega džihada, ki je središče dejavnosti gibanja v tej državi, so sporočili v Tel Avivu.

Al Džazira poroča o veliki eksploziji v eni od sosesk v Gazi. Palestinske zdravstvene oblasti so sporočile, da so bili ranjeni štirje ljudje.

Islamski džihad, ki deluje tako v Gazi kot Siriji, je v nedeljo izstrelil več kot 20 raket iz Gaze, poroča Al Džazira. Iz Izraela ne poročajo o resnejših poškodbah, piše Guardian. Islamski džihad je sporočil, da je bila izstrelitev raket odgovor na smrt njihovega borca ob mejni črti med Gazo in Izraelom.

Od začetka vojne v Siriji leta 2011 je Izrael v tej državi izvedel na stotine napadov, predvsem na vladne sile, pa tudi na iranske sile in borce libanonskega gibanja Hezbolah, ki podpirajo sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

V raketnem napadu sredi februarja, ki se pripisuje Izraelu, so bili po podatkih Sirskega observatorija ubiti trije sirski in štirje iranski borci na območju letališča v Damasku.

Novembra lani pa je Izrael sočasno napadel višja poveljnika Islamskega džihada, enega v Gazi, ki ga je ubil, in enega v Siriji, ki ga niso zadeli, so pa ubili njegovega sina in vnukinjo.