Posledica letalskih napadov izraelskih sil v Siriji. Foto: AP
Posledica letalskih napadov izraelskih sil v Siriji. Foto: AP

Izraelska vojska je sporočila, da so bile tarča napadov sile iranske revolucionarne garde Kuds in sirska vojska. Napadi so bili odgovor na štiri rakete, ki naj bi jih prejšnjo noč proti Izraelu izstrelile "iranske sile v Siriji".

"Sirski režim je odgovoren za dogajanje na sirskem ozemlju. Opozarjamo jih, naj ne dovolijo novih napadov na Izrael," je na Twitterju sporočila izraelska vojska. Poudarili so, da bodo odločno in kolikor časa bo treba, delovali proti iranskim položajem v Siriji. Zagotovili so, da v Izraelu napadi niso zahtevali žrtev in da so se vsi izraelski piloti živi in zdravi vrnili v svoja oporišča.

Civilne žrtve kljub sestrelitvi veliko raket

Sirska tiskovna agencija Sana, ki se sklicuje na vire v sirski vojski, pa je poročala, da je sirska zračna obramba preprečila intenziven napad ter prestregla in sestrelila večino raket, preden so zadele tarče. Kljub temu pa sta bila v izraelskih napadih ubita dva civilista, več pa je bilo ranjenih, ko so drobci izraelske granate zadeli hišo v mestu Sasa jugozahodno od Damaska.

Sirski observatorij za človekove pravice je popoldne sporočil, da je bilo v obstreljevanju ubitih 21 borcev, med njimi 16 tujcev. Niso pa mogli potrditi, ali so bili vsi tujci Iranci ali proiranski borci. Iz sirske vojske pa se je izvedelo, da je bilo ubitih šest sirskih vojakov.

Izraelska vojska je sporočila, da so izraelski lovci obstreljevali več kot deset vojaških ciljev, tudi skladišča in poveljstva. Uničili so protiletalske topniške baterije. Kot glavno tarčo je tiskovni predstavnik vojske Jonathan Conricus omenil poslopje "na vojaškem območju" blizu mednarodnega letališča v Damasku, ki naj bi ga iranska revolucionarna garda uporabljala za usklajevanje transporta iranskega vojaškega materiala v Sirijo.

Ruski predstavnik: Izrael je naredil napako

Iz observatorija so sporočili, da je bila glavna tarča izraelskih napadov vojaško letališče Maze v Damasku, kjer so uničili protiletalske topniške baterije sirske vojske.

Izraelska vojaška letala so rakete izstrelila iznad Golanske planote in Mardžajuna na jugu Libanona.

Posebni predstavnik Rusije za Bližnji vzhod in afriške države, namestnik ruskega zunanjega ministra Mihail Bogdanov, je izraelske napade obsodil kot napako, saj samo "povzročajo nepotrebno stopnjevanje napetosti".