Izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu. Izrael od leta 1967 okupira Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo. Foto: EPA
Izraelske okupacijske sile na Zahodnem bregu. Izrael od leta 1967 okupira Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo. Foto: EPA

Izraelsko obrambno ministrstvo trdi, da so organizacije povezane z Ljudsko fronto za osvoboditev Palestine (PFLP), palestinskim levičarskim gibanjem in stranko, ki ima tudi svoje oboroženo krilo, ki je izvedlo tudi smrtonosne napade na Izraelce. Zahodne države PFLP označujejo za teroristično organizacijo.

Palestinske organizacije, ki jih je Izrael označil za teroristične, so Al Hak, Addameer, Mednarodna zaščita za otroke v Palestini (Defence for Children International-Palestine), Zveza odborov palestinskih žensk, Zveza odborov za kmetijsko delo in Center za raziskave in razvoj Bisan.

Izrael pravi, da te organizacije "sestavljajo mrežo organizacij, ki so na mednarodnem prizorišču prikrito dejavne v imenu Ljudske fronte", poroča Al Džazira. Nadzirali naj bi jih višji voditelji PFLP-ja, zaposlovale naj bi njegove člane, tudi tiste, ki so "sodelovali v teroristični dejavnosti".

Organizacije, ki se jim očita terorizem, Izrael obtožuje, da so "osrednji vir" financiranja za PFLP in da so od evropskih držav in mednarodnih organizacij prejele "velike vsote denarja".

"Dejanje, značilno za totalitarne režime"

Šavan Džabarin, ki vodi Al Hak, je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da gre za "politično odločitev", ki nima zveze z varnostjo, ampak je namenjena le "ustavitvi dela teh organizacij".

Izraelska organizacija za človekove pravice B'Tselem je odločitev izraelske vlade označila za "dejanje, značilno za totalitarne režime, z jasnim namenom zaprtja teh organizacij".

V skupni izjavi sta organizaciji Amnesty International in Human Rights Watch (HRW) sporočili, da vojaška uredba "praktično legalizira" dejavnosti šestih organizacij.

Izraelske sile lahko v skladu z ukazom vojske zaprejo urade teh organizacij, zasežejo njihovo lastnino in aretirajo ter zaprejo njihovo osebje. Prepovedano ni samo financiranje teh organizacij, temveč celo javno izražanje podpore za njihove dejavnosti.

"Ta strašna in nepravična odločitev je napad izraelske vlade na mednarodno gibanje za človekove pravice," sporočata Amnesty International in HRW.

Oglasila se je tudi palestinska samoupravna oblast, ki z Izraelom sicer tesno sodeluje. Odločitev je označila za "nor napad" na palestinsko civilno družbo.

Urad ZN-a za človekove pravice na palestinskih ozemljih je sporočil, da so "vznemirjeni" zaradi izraelske odločitve. Kot so opozorili, gre za nov razvoj v "dolgi in stigmatizirajoči kampanji proti tem in drugim organizacijam".

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price pa je dejal, da jih Izrael ni vnaprej obvestil o svoji odločitvi.