Izrael redno izvaja napade v Siriji. Fotografija prikazuje enega od prejšnjih napadov. Foto: Reuters
Izrael redno izvaja napade v Siriji. Fotografija prikazuje enega od prejšnjih napadov. Foto: Reuters

Izrael je svoj napad označil kot povračilen zaradi poskusa bombnega napada. Izraelska vojska je namreč pred svojim napadom sporočila, da je v nedeljo ubila štiri ljudi, ki naj bi postavljali razstrelivo blizu sirske Golanske planote, ki je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo.

Predstavnik izraelske vojske Jonathan Conricus je po poročanju BBC-ja dejal, da je prezgodaj reči, ali so ubiti moški pripadali kakšni določeni organizaciji, a da Izrael krivi "sirski režim".

Tarče v ponedeljek so bile "opazovalne postojanke in sistemi za zbiranje obveščevalnih podatkov, protiletalsko topništvo ter poveljniški in nadzorni centri" v sirskem vojaškem oporišču v Kunajtri, je sporočila izraelska vojska.

Sirska tiskovna agencija Sana je poročala, da je sirska vojska pozno v ponedeljek aktivirala svojo zračno obrambo proti "sovražnim tarčam" blizu glavnega mesta Damask.

Sirski observatorij za človekove pravice pa je sporočil, da je bilo v izraelskih zračnih napadih v mestu Bukamal blizu meje z Irakom ubitih 15 ljudi.

Izrael je v zadnjih letih v Siriji izvedel stotine zračnih napadov na različne cilje.

Pred dvema tednoma je bil v enem takšnih napadov v Siriji ubit pripadnik libanonskega gibanja Hezbolah, ki podpira sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Ta napad je dodatno povečal napetosti med Izraelom in Sirijo ter Libanonom.