ZDA so pristojnost za diplomatske odnose s Palestinci prenesle na svojega veleposlanika v Izraelu, ki podpira izraelsko nezakonito naseljevanje na palestinskem ozemlju. Foto: Reuters
ZDA so pristojnost za diplomatske odnose s Palestinci prenesle na svojega veleposlanika v Izraelu, ki podpira izraelsko nezakonito naseljevanje na palestinskem ozemlju. Foto: Reuters

Odločitev o združitvi je že 18. oktobra lani sporočil ameriški zunanji minister Mike Pompeo, sodi pa v okvir dodatnega poslabšanja odnosov med ZDA in Palestinci, odkar je ameriški predsednik Donald Trump leta 2017 sprejel odločitev o preselitvi ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer je to mesto v celoti priznal za glavno mesto Izraela, čeprav je njegov vzhodni del od leta 1967 pod izraelsko okupacijo.

Palestinci vključitev konzulata v veleposlaništvo v Izraelu razumejo kot dodatno znamenje, da si ZDA ne prizadevajo za iskanje rešitve palestinsko-izraelskega konflikta v okviru rešitve v obliki dveh držav, po kateri Palestinci skušajo doseči, da bi bil Vzhodni Jeruzalem glavno mesto neodvisne Palestine.

Visoka palestinska predstavnica Hanan Ašravi je ocenila, da "Trumpova administracija ne želi pustiti nobenega dvoma o sovražnosti do Palestincev in njihovih neodtujljivih pravic, kot tudi do nespoštovanja mednarodnega prava in svojih obveznosti".

ZDA: Ni spremembe naše politike

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Robert Palladino je medtem v nedeljo zatrdil, da korak "ne pomeni spremembe ameriške politike do Jeruzalema, Zahodnega brega in območja Gaze".

Dejal je, da je že Trump povedal, da se ZDA še naprej ne bodo opredeljevale do vprašanja končnega statusa, vključno z mejami, in da so zavezane prizadevanjem za dosego trajnega in celovitega miru, ki bo prinesel svetlejšo prihodnost Izraelu in Palestincem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

ZDA so ob EU-ju glavni zaveznik Izraela, ki palestinska ozemlja vojaško okupira več kot 50 let. Foto: Reuters
ZDA so ob EU-ju glavni zaveznik Izraela, ki palestinska ozemlja vojaško okupira več kot 50 let. Foto: Reuters

Odnosi s Palestinci pod zagovornikom izraelskih naselbin

Simboličen prenos pristojnosti nad diplomatskimi odnosi s Palestinci pomeni, da bo zanje odgovoren ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman, dolgoletni podpornik izraelskih nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, za katera je pomagal zbirati tudi finančna sredstva, poroča Al Džazira.

Septembra lani so morale palestinske oblasti na zahtevo ZDA zapreti svoje diplomatsko predstavništvo v Washingtonu. Washington je palestinsko vodstvo obtožil, da zavrača pogovore s Trumpovo administracijo in pogajanja z Izraelom ob posredovanju ZDA.

Washington je lani ukinil tudi finančno pomoč palestinski upravi, kot tudi financiranje agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA). Ta Palestincem, ki živijo na palestinskih ozemljih pod izraelsko okupacijo in palestinskim beguncem brez lastnih sredstev v begunskih taboriščih v Libanonu, Siriji in Jordaniji, zagotavlja zdravstvo, nujno pomoč za preživetje ter šolanje 526.000 otrokom. ZDA so bile do leta 2017 njena največja posamična donatorka, saj so prispevale okoli 30 odstotkov vseh sredstev.