Izrael nadzira zračni prostor Gaze, njene meje in ozemeljske vode. Zapora tega območja, ki katastrofalno vpliva na dva milijona prebivalcev Gaze, traja že 11 let. Foto: EPA
Izrael nadzira zračni prostor Gaze, njene meje in ozemeljske vode. Zapora tega območja, ki katastrofalno vpliva na dva milijona prebivalcev Gaze, traja že 11 let. Foto: EPA
Gaza
V petek so se medtem nadaljevali protesti v Gazi zaprtih Palestincev proti izraelski okupaciji, zapori in za pravico tam živečih beguncev in njihovih potomcev, ki so bili pregnani s svojih domov, ki so danes v Izraelu. Foto: Reuters

Pot je organizirala skupina Ladja do Gaze, eden od organizatorjev pa je dejal, da je ladja prevažala večinoma zdravila in medicinske potrebščine in da sta bila dva potnika novinarja.

"Ladja do Gaze zahteva, da se ljudje, ki so zaprti, ladja in njen tovor vrnejo na lokacijo, kjer je bila ladja prestrežena in da se jim dovoli neovirano nadaljevanje poti v mednarodnih in palestinskih vodah v skladu z mednarodnim pravom," sporoča skupina.
Ladja naj bi bila v času prestrezanja od Gaze oddaljena okoli 40 navtičnih milj.

V petek so izraelske okupacijske sile v Gazi ubile dva človeka, in sicer 15-letnega Muata Ziada Al Surija, ki so ga ustrelili s pravim strelivom, in 25-letnega Ahmada Jahijo Atalo Jagija. V petek je bilo ranjenih še okoli 220 Palestincev, od tega 90 s pravim strelivom. Od začetka protestov v Gazi proti okupaciji, zapori in za pravico beguncev do vrnitve na njihove domove 30. marca je Izrael tako ubil že 157 ljudi, ranil pa jih je več tisoč.

Izrael izvaja skupaj z Egiptom zaporo Gaze že 11 let, kar je močno poslabšalo življenjske razmere na tem območju, velikem 365 kvadratnih kilometrov, kjer živi okoli dva milijona ljudi, večinoma beguncev in njihovih potomcev.

Izrael vztraja: Namen zapore iskanje orožja
Izraelske oblasti vztrajajo, da je namen pomorske zapore, ki palestinskim ribičem tudi onemogoča normalno ribarjenje, preprečiti dostavo orožja oboroženim skupinam v Gazi, vključno z islamističnim odporniškim gibanjem Hamas, ki nadzira ta obmorski del Palestine.

Izraelska vojska je sporočila, da je potnikom ladje pojasnila, da kršijo zaporo in da naj humanitarni tovor v Gazo prenesejo prek izraelskega pristanišča Ašdod.

Mednarodni aktivisti so že večkrat poskušali prebiti izraelsko zaporo in v Gazo prepeljati humanitarno pomoč, a jih je izraelska vojska vsakič ustavila. Najhujši incident je bil leta 2010, ko so izraelski vojaki vdrli na turško ladjo Mavi Marmara in na krovu ubili deset aktivistov.