Pripadnik izraelskih okupacijskih sil na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Pripadnik izraelskih okupacijskih sil na Zahodnem bregu. Foto: EPA

58-letni Salah Savafta je zjutraj v mestu Tubas umrl zaradi hudih poškodb, potem ko so ga pripadniki izraelske vojske ustrelili v glavo, je v izjavi navedlo palestinsko ministrstvo.

Župan Hosam Daragmeh je povedal, da je Savafta odhajal z jutranje molitve, ko je bil ustreljen. "Zapustil je mošejo in se v molilni halji odpravljal proti svoji hiši. V stavbi blizu občine je bil nameščen vojak, ki ga je ustrelil v glavo," je dejal. Dodal je, da je bil Savafta neoborožen. Ustrelili naj bi ga tik pred vstopom v trgovino.

Sorodna novica Napadi Izraela na palestinske novinarje: "Načrten in sistematičen poskus prikriti resnico"

Izraelska vojska je medtem sporočila, da so bili njeni vojaki med racijo v mestu napadeni. Med operacijo v Tubasu naj bi več osumljencev vrglo molotovke in streljalo na izraelske vojake, ki so odgovorili s streljanjem, je vojska navedla v izjavi in dodala, da so bili "napadalci identificirani". Sporočili so še, da so v nočnih racijah po Zahodnem bregu pridržali pet ljudi.

V četrtek je izraelska vojska v spopadih v mestu Nablus na severu Zahodnega brega ubila 20-letnega Palestinca. V spopadih je bilo ranjenih 31 ljudi.

Izraelska vojska skoraj vsak dan izvaja racije in aretacije v mestih in vaseh na okupiranem Zahodnem bregu, v katerih pogosto ubijejo ali ranijo Palestince.

V torek je minilo 100 dni, odkar je izraelski vojak ubil znano Al Džazirino novinarko Širin Abu Akleh med racijo v Dženinu na severu Zahodnega brega.

Kot poroča Al Džazira, ki navaja podatke palestinskega zdravstvenega ministrstva, je Izrael letos na zasednih ozemljih ubil že 134 Palestincev. Ta številka vključuje tudi 49 ljudi, ubitih med nedavno tridnevno ofenzivo na Gazo, ko je bilo ubitih tudi 17 otrok.

Letos je bilo v napadih Palestincev v Izraelu in na Zahodnem bregu ubitih 19 ljudi.

Zahodni breg je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, Izrael pa je tam v nasprotju z mednarodnim pravom do zdaj naselil že več kot 600.000 judovskih naseljencev v nezakonitih naselbinah. Pod izraelsko okupacijo sta tudi Vzhodni Jeruzalem in Gaza.