Policija pregleduje avtobus po napadu. Foto: Reuters
Policija pregleduje avtobus po napadu. Foto: Reuters

Avtobus, poln potnikov, se je v času napada ustavil na postaji blizu Zidu objokovanja v starem delu mesta, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967.

Časopis Times of Israel poroča, da je med ranjenimi tudi 35-letna nosečnica, ki so ji po napadu naredili carski rez. Otrok je napad preživel, njegovo stanje je resno, a stabilno, poročajo mediji.

Časopis poroča še o drugem streljanju na parkirišču na tem območju. Izraelska policija je sporočila, da je aretirala osumljenca za napad, potem ko se je ta sam predal.

Med ranjenimi pet Američanov

ZDA so kasneje sporočile, da je med ranjenimi tudi pet njihovih državljanov, ter obsodili "teroristični napad".

"Naš veleposlanik v Izraelu in ameriški uradniki v Jeruzalemu so v stiku z družinami žrtev državljanov ZDA, ki smo jim izrazili svoje sočutje in podporo," je v izjavi dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Izrael napad obravnava kot teroristični

Kot poroča BBC, je tiskovni predstavnik izraelske policije sporočil, da incident obravnavajo kot domnevni teroristični napad.

Po poročanju Al Džazire so izraelske sile vstopile v palestinsko sosesko Silvan v iskanju napadalcev in tam izvajale racije in aretacije.

Izraelski premier Jair Lapid je storilca označil za "terorista", obljubil je tudi, da bo vsakdo, ki je bil vpleten v napad, "plačal ceno za kakršno koli škodo našim civilistom".

Napad po zračnih napadih Izraela na Gazo

Do napada v Vzhodnem Jeruzalemu je prišlo po nedavnih obsežnih izraelskih napadih v okupirani Gazi, v katerih je bilo ubitih 49 Palestincev, vključno s 17 otroki. Ubita sta bila tudi dva poveljnika palestinskega gibanja Islamski džihad. Ranjenih je bilo več sto Palestincev. Izraelske okupacijske sile so izvajale tudi racije na okupiranem Zahodnem bregu.

Islamski džihad se je odzval z izstrelitvijo več sto raket iz Gaze v Izrael, pri čemer jih je ta večinoma prestregel. V palestinskih napadih ni bil ubit ali huje poškodovan noben Izraelec.

V napadu v Vzhodnem Jeruzalemu ranjenih osem ljudi