Palestinski otroci preučujejo vozila, v katerem so se vozili trije umrli. Foto: Reuters
Palestinski otroci preučujejo vozila, v katerem so se vozili trije umrli. Foto: Reuters

Po navedbah palestinskega ministrstva so izraelske sile ubile tri moške, stare od 22 do 26 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Palestinske oblasti so smrt trojice označile za "usmrtitev", poroča Al Džaira. Palestinsko ministrstvo za zdravje je ob tem še sporočilo, da je umrl tudi 14-letnik, ki so ga v torek ustrelile izraelske varnostne sile.

Izraelske oblasti medtem trdijo, da so Palestinci prvi začeli streljati. Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir se je zahvalil policistom, ker so "odstranili podle teroriste".

Izraelska policija je medtem sporočila, da so bile posebne enote v spremstvu vojakov napotene v Džabi, da bi aretirale osumljence, vpletene v strelske napade na izraelske vojake.

"Med operacijo so iz avtomobila moški začeli streljati na policiste. Ti so odgovorili s streljanjem in ubili tri oborožene moške v avtomobilu, vsi naj bi bili pripadniki skrajne skupine Islamski džihad. V vozilu so našli tudi več kosov orožja in eksplozivnih naprav," je sporočila izraelska policija.

Do racije prihaja dva dni po tem, ko so izraelske sile v raciji v bližnjem begunskem taborišču Dženin ubile šest Palestincev. Ranjenih je bilo 26 ljudi, med njimi trije huje. Med dogajanjem sta lažje poškodbe utrpela dva izraelska vojaka.

Ameriški obrambni minister na obisk Izraela

Na obisk Izraela medtem prihaja ameriški obrambni minister Lloyd Austin. ZDA so zaskrbljene, da bi stopnjevanje napetosti na Zahodnem bregu lahko odvrnilo pozornost Izraela in ZDA od iranskih dejavnosti, je ob tem za Reuters dejal ameriški uradnik in dodal, da bo Austin sporočilo med četrtkovim obiskom tudi prenesel izraelskim oblastem.

Sorodna novica Izraelski minister pozval k izbrisu palestinskega mesta na okupiranem Zahodnem bregu

Razmere na Zahodnem bregu, palestinskem ozemlju pod izraelsko okupacijo, so se zaostrile po nedavnih dogodkih, ko je Palestinec blizu kraja Huvara ustrelil dva Izraelca. Izraelski naseljenci so nato v maščevalnem pohodu ubili enega Palestinca in zažgali več domovanj, kar je sprožilo obsodbe z vsega sveta.

Razmere je še zaostrilo hujskanje izraelskega ultranacionalističnega finančnega ministra Bezalela Smotriča, ki je odgovoren tudi za naselbine, ki je dejal, da je treba Huvaro "izbrisati". Netanjahu je v nedeljo skušal omiliti mednarodno ogorčenje in dejal, da so bile Smotričeve pripombe "neprimerne".

Ameriška vlada je sicer pred prihodom Austina v Tel Aviv zahtevala spremembo lokacije srečanja zaradi načrtovanih novih protestov Izraelcev proti načrtom skrajno desničarske vlade Benjamina Netanjahuja o pravosodni reformi. Austin se bo z Netanjahujem in obrambnim ministrom Joavom Gallantom srečal v bližini mednarodnega letališča Ben Gurion. Protestniki so že zagrozili, da bodo protestirali v bližini, s čimer bi lahko zmotili prihod Austina in odhod Netanjahuja na dvodnevni obisk v Rim.