Smotrič (v ospredju) je koalicijski zaveznik premierja Netanjahuja (levo). Foto: Reuters
Smotrič (v ospredju) je koalicijski zaveznik premierja Netanjahuja (levo). Foto: Reuters

"Mislim, da je treba vas Huvara izbrisati. To bi morala storiti država Izrael," je za časopis The Marker dejal Smotrič. Njegova izjava je sledila nedeljskemu napadu, v katerem je Palestinec v vasi južno od mesta Nablus na okupiranem Zahodnem bregu ubil dva izraelska naseljenca, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tamkajšnji naseljenci so nato v znak maščevanja napadli palestinsko skupnost in zažgali njihove hiše, trgovine ter avtomobile, pri čemer je bilo ranjenih več sto ljudi, en Palestinec pa je bil med nasilnim pohodom ubit.

Po ocenah palestinskega statističnega urada v Huvari živi približno 7400 Palestincev. Skozi mesto poteka tudi pomembna cesta, ki jo dnevno uporabljajo številni prebivalci nezakonitih judovskih naselbin na severu Zahodnega brega.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price. Foto: Reuters
Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price. Foto: Reuters

Smotrič je skrajno desni minister, ki ob tem tudi nadzira izraelsko civilno upravo okupiranega Zahodnega brega, prepredenega z judovskimi naselbinami. Gre za večja in manjša mesta, nekatera imajo tudi več deset tisoč prebivalcev, ki so strateško postavljena na zasedenem ozemlju in onemogočajo nastanek celovite in povezane palestinske države. Naselbine so po mednarodnem pravu nezakonite.

Washington obsoja izjavo

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je obsodil Smotričeve izjave. "Ti komentarji so bili neodgovorni in odvratni. Tako kot obsojamo palestinsko spodbujanje k nasilju, obsojamo tudi te provokativne pripombe, ki prav tako pomenijo spodbujanje k nasilju," je Price dejal novinarjem v Washingtonu.

Ob tem je pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in druge visoke izraelske uradnike, naj "javno in jasno zavrnejo te pripombe in se od njih distancirajo". Dodal je, da je zdaj bolj kot kadar koli prej pomembno, da Izraelci in Palestinci sodelujejo pri umirjanju napetosti.

ZDA sicer Izraelu, ki ga vodilne organizacije za človekove pravice obtožujejo apartheida, vsako leto namenijo za najmanj 3,8 milijarde dolarjev pomoči, večinoma vojaške.

Izraelske oblasti so po pohodu več sto naseljencev v Huvari aretirale le osem ljudi, vse pa so že izpustili.

Prejšnji teden so izraelske okupacijske sile v raciji v Nablusu ubile 11 Palestincev. Od začetka leta so izraelske sile ubile več kot 63 Palestincev, medtem ko je letos v napadih Palestincev do zdaj umrlo 13 izraelskih civilistov, ena Ukrajinka in en policist.

Posledice pohoda izraelskih naseljencev. Foto: Reuters
Posledice pohoda izraelskih naseljencev. Foto: Reuters

Smotričeva izjava spominja na čas nastanka Izraela

Poziv izraelskega ministra k izbrisu palestinskega mesta spominja na obdobje nastanka Izraela leta 1948, ko so sionistične vojaške sile z domov pregnale najmanj 750.000 Palestincev in zasedle 78 odstotkov celotnega ozemlja Palestine. Preostalih 22 odstotkov, torej Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo, je izraelska vojska zasedla v vojni leta 1967.

Kot piše Al Džazira, so med letoma 1947 in 1949 sionistične sile napadale večja palestinska mesta in uničile približno 530 palestinskih vasi. Ubitih je bilo približno 15.000 Palestincev, sionistične milice so izvedle tudi številne pokole. Palestinci se tega obdobja spominjajo kot nakbe, kar pomeni katastrofa.

Danes na zasedenih Zahodnem bregu in Vzhodnem Jeruzalemu živi že približno 750.000 judovskih naseljencev v najmanj 250 nezakonitih naselbinah. Izrael je svoje naseljence iz Gaze umaknil leta 2005, a je to območje ohranil pod svojim vojaškim nadzorom, leta 2007 pa je proti Gazi z Egiptom uvedel še tesno blokado.