Na pogrebu ubitih Palestincev se je zbrala množica ljudi. Foto: Reuters
Na pogrebu ubitih Palestincev se je zbrala množica ljudi. Foto: Reuters

V okviru racije v Nablusu so izraelske sile prav tako aretirale dva človeka, ki sta osumljena sodelovanja v napadu v mestu Huvara, v katerem sta bila marca ranjena dva izraelska vojaka.

"Med racijo je več oboroženih strelcev streljalo na naše sile," so sporočile izraelske sile in dodale, da so zasegle vojaško opremo, orožje, strelivo, pa tudi vozilo, ki naj bi bilo uporabljeno v napadu v mestu Huvara.

Mesto Huvara je bilo v zadnjih tednih večkrat prizorišče nasilja. Konec februarja je Palestinec tam ustrelil dva Izraelca, izraelski naseljenci pa so nato v odziv zažgali številne hiše, trgovine in avtomobile, pri čemer je bilo ranjenih več ljudi.

Skrajno desni izraelski finančni minister Bezalel Smotrič je takrat pozval k porušenju oziroma izbrisu Huvare, pozneje pa se je od teh izjav distanciral.

Po ocenah palestinskega statističnega urada v Huvari živi približno 7400 Palestincev. Skozi mesto sicer poteka pomembna cesta, ki jo dnevno uporabljajo številni prebivalci nezakonitih judovskih naselbin na severu Zahodnega brega.

Sorodna novica Izraelska okupacija v času prodemokratičnih protestov: od pogromov do zanikanja obstoja Palestincev

Izraelsko vojaško letalo je nad Gazo sestrelilo neidentificiran leteči predmet, ki pa po poročanju vojske ni preletel meje z Izraelom in ni predstavljal nevarnosti. Pozneje je Hamas sporočil, da so izraelske zračne sile sestrelile enega od njihovih brezpilotnih letalnikov šebab, zaradi česar so proti izraelskim letalom izstrelili rakete, ki pa niso zadele nobenega od izraelskih letal.

Varnostne razmere v Izraelu in Palestini so že dolgo napete. Od začetka leta je v palestinskih napadih umrlo 14 Izraelcev in ena Ukrajinka, v konfrontacijah z izraelsko vojsko ali v napadih pa je umrlo najmanj 91 Palestincev.

Netanjahu bo počakal z razrešitvijo obrambnega ministra

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je po poročanju izraelske javne radiotelevizije Kan odločil odložiti razrešitev obrambnega ministra Yoava Gallanta, ki jo je napovedal pred več kot tednom dni, potem ko je Gallant javno pozval k ustavitvi sporne pravosodne reforme.

Gallant naj bi skupaj z Netanjahujem obiskal izraelske vojake pred praznikom pashe. Foto: EPA
Gallant naj bi skupaj z Netanjahujem obiskal izraelske vojake pred praznikom pashe. Foto: EPA

Kot poroča Kan, bo Netanjahu z razrešitvijo ministra počakal, zaradi napetih razmer med islamskim svetim mesecem ramazanom, ki letos sovpada z judovskim praznikom pasha, ko se Judje spominjajo odhoda iz suženjstva v Egiptu.

Po navedbah nekaterih virov so si v zadnjih dneh prizadevali za to, da bi odpravili razkol med Netanjahujem in Gallantom, čigar morebitna odpustitev je sprožila alarme v vladajoči stranki Likud, oboroženih silah in med zahodnimi zavezniki Izraela.