Foto: Reuters
Foto: Reuters

Galant je v soboto zvečer v govoru pozval Netanjahujevo desno koalicijo, naj zadrži načrte glede reforme, katere ključni deli naj bi se začeli izvajati v prihodnjih dneh. Pozval je k dialogu z nasprotniki reforme in dejal, da je nacionalna varnost ogrožena, saj rezervisti v znak protesta proti pravosodni reformi zavračajo služenje.

Ob tem je opozoril na vedno večji razkol v družbi, ki je po njegovih besedah prodrl tudi v vojsko. "Vedno večji razkol v družbi je prodrl tudi v vojsko in druge varnostne organe. To je jasna in neposredna grožnja varnosti Izraela. Zavezan sem vrednotam stranke Likud, vendar je treba velike spremembe na nacionalni ravni doseči s premisleki in dialogom," je dejal Galant.

Dodal je, da bi morali zakonodajni postopek glede pravosodne reforme odložiti za mesec dni.

Njegove izjave sta podprla dva poslanca stranke Likud. Poslanci naj bi sicer prihodnji teden glasovali o sklopu reforme, ki ureja imenovanje sodnikov, vprašanje pa je, ali lahko vlada računa na večino.

Prizor s sobotnega protesta v Tel Avivu. Foto: Reuters
Prizor s sobotnega protesta v Tel Avivu. Foto: Reuters

Izjave Galanta je pozdravil tudi vodja opozicije Jair Lapid in jih označil za "pogumen in pomemben korak za varnost Izraela".

Novi množični protesti proti reformi

V Izraelu so tudi v soboto potekali množični protesti. Samo v Tel Avivu se je po ocenah tamkajšnjih medijev zbralo približno 200.000 protestnikov.

Znova so izrazili nasprotovanje pravosodni reformi vlade, katere cilj sta povečanje moči parlamenta in omejitev možnosti vrhovnega sodišča, da razveljavi zakone in vladne odločitve. Z njo si vlada želi zagotoviti tudi nadzor nad imenovanjem vrhovnih sodnikov.

Guardian navaja 36-letnega protestnika Daniela Nismana, ki je dejal, da so se zbrali ljudje, ki "podpirajo vrednote, na katerih je bila ustanovljena ta država", pri čemer je poudaril demokracijo in strpnost.

41-letna protestnica Dafne Oren-Magidor je opozorila, da bi se zaradi reforme Izrael lahko spremenil v "diktaturo".

Reformo so številni kritiki označili za grožnjo demokraciji. Tudi izraelski predsednik Jicak Hercog se je jasno izrekel proti njej, saj da je represivna in naj bi spodkopavala demokratične temelje države.