Ena od več sto izraelskih vojaških nadzornih točk, ki sekajo palestinsko ozemlje. Foto: EPA
Ena od več sto izraelskih vojaških nadzornih točk, ki sekajo palestinsko ozemlje. Foto: EPA

Al Džazira prenaša poročanje palestinske tiskovne agencije Vafa, ki navaja izjave očividcev. Ti so dejali, da je bil moški ustreljen po prepiru z izraelskimi vojaki na nadzorni točki blizu vasi Silvad severovzhodno od Ramale, administrativnega središča Zahodnega brega.

Vojaki naj bi Kali najprej ukazali, naj izstopi iz avtomobila, nato pa so ga ustrelili. Takrat je bil v avtomobilu njegov 18-letni sin Kusaj. "Vojaki so prišli in me v obraz poškropili s solzivcem, nato so me izvlekli iz avtomobila," je dejal. "Ne vem, kaj se je zgodilo po tem," je dodal. "Da je bil moj oče bit, sem izvedel od strica".

Izraelska vojska pravi, da so njeni pripadniki opazili "sumljivo" vozilo, ki naj se ne bi želelo ustaviti za pregled, nato pa je sledil spopad, ko so hoteli pridržati moškega v vozilu. Ta naj posegel po orožju vojaka, je dodala vojska.

Medtem je palestinsko zunanje ministrstvo obsodilo napad na Kalo in ga označilo za "grozljivo usmrtitev".

V zadnjih 15 dneh so izraelske sile ubile že 13 Palestincev, lani pa so jih na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu več kot 170, skupaj z Gazo več kot 200, med njimi tudi skoraj 50 otrok.

ZN je lansko leto označil za najbolj smrtonosno leto na Zahodnem bregu po letu 2006.

Izrael je marca lani okrepil racije na okupiranem ozemlju po nizu napadov Palestincev na Izraelce, v katerih je bilo ubitih 19 ljudi. Izraelske sile so aretirale več sto Palestincev in podirale njihove domove.