Sorodniki ubitega Alaja Ajiša Hamdana med njegovim pogrebom na severu Gaze. Foto: Reuters
Sorodniki ubitega Alaja Ajiša Hamdana med njegovim pogrebom na severu Gaze. Foto: Reuters

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje v Gazi, so izraelski vojaki civilista Alaja Ajiša Hamdana v Džabaliji na severu Gaze ustrelili v prsi. Med ranjenimi jih je bilo 22 ustreljenih s pravim strelivom, je po poročanju Al Džazire dodal predstavnik ministrstva Ašraf Al Kedra.

Na današnjih protestih se je zbralo na tisoče ljudi. Izraelska vojska je sporočila, da se je okoli 5.800 "izgrednikov in protestnikov" zbralo na različnih lokacijah ob ograji, ki loči Gazo od Izraela, nekateri pa naj bi proti vojakom metali eksplozivne naprave in kamenje. Ni poročil o ranjenih na izraelski strani.

Protesti v Gazi, ki je pod izraelsko okupacijo od leta 1967, od leta 2007 pa še pod zaporo, ki onemogoča normalno življenje, trajajo od marca lani pod imenom Veliki pohod vrnitve.

Od takrat so izraelske sile ubile 313 Palestincev, na tisoče pa so jih ranile, je sporočilo ministrstvo v Gazi. V istem obdobju je bilo v povezavi s protesti ubitih osem Izraelcev.

Protestniki zahtevajo konec 12-letne zapore, ki je uničila gospodarstvo majhnega območja, na katerem živi okoli dva milijona Palestincev, večinoma beguncev iz leta 1948, ko so bili pregnani z ozemlja današnjega Izraela ob njegovi ustanovitvi, in njihovih potomcev.

Palestinci zahtevajo pravico do vrnitve na njihovo zemljo, ki je pogosto le nekaj kilometrov od Gaze. Namen njihovega pregona je bil vzpostaviti judovsko večino na ozemlju novonastale države. To je tudi glavni razlog izraelskega nasprotovanja pravici Palestincev do vrnitve, ki jo mednarodne resolucije sicer predvidevajo, češ da bi to pomenilo konec "judovske države".