Izraelska policija je aretirala več sto Palestincev. Foto: Reuters
Izraelska policija je aretirala več sto Palestincev. Foto: Reuters

Palestinski očividci so dejali, da so izraelske sile uporabile pretirano silo, vključno s šok granatami in solzivcem, zoper vernike v mošeji, ki so jih tudi pretepale s palicami in puškami, poroča Al Džazira.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je bilo ranjenih 12 Palestincev, in sicer zaradi nabojev, prevlečenih z gumo, in pretepanja, trije ljudje so morali biti prepeljani v bolnišnico. Dodali so, da so izraelske sile njihovim reševalcem preprečevale dostop do Al Akse.

Posledice izraelske racije v Al Aksi. Foto: Reuters
Posledice izraelske racije v Al Aksi. Foto: Reuters

Aretiranih je bilo najmanj 400 Palestincev.

Izraelska policija je sporočila, da je bila prisiljena vstopiti v mošejo, češ da so se v njej skrili "maskirani provokatorji" s pirotehničnimi sredstvi, palicami in kamni.

"Ko so policisti vstopili, so provokatorji znotraj mošeje nanje metali kamne in pirotehnična sredstva," je sporočila policija in dodala, da je bil poškodovan en policist.

Izraelska policija je pod pristojnostjo ultranacionalističnega ministra za javno varnost Itamarja Ben-Gvira, ki je bil v Izraelu v preteklosti obsojen zaradi podpiranja judovske teroristične organizacije in rasističnega hujskanja zoper Palestince.

Mošeja Al Aksa leži v Vzhodnem Jeruzalemu, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, in je tretji najsvetejši kraj za muslimane, za Jude, ki območju pravijo Tempeljski grič, pa je to najsvetejši kraj.

Mošeja je pod muslimansko upravo, Izrael pa je odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi Judje lahko obiskujejo mošejo, a tam ne smejo moliti. V preteklih letih je bilo območje že večkrat prizorišče racij izraelskih okupacijskih sil in spopadov s Palestinci.

Dim po eksploziji v Gazi. Foto: Reuters
Dim po eksploziji v Gazi. Foto: Reuters

Po vdoru v Al Akso napad na Gazo

Kot odziv na racijo v Al Aksi je bilo s severnega območja okupirane Gaze na izraelsko ozemlje izstreljenih več raket. Izraelska vojska je sporočila, da je pet raket prestregla, štiri pa naj bi padle na nenaseljena območja.

Izraelska bojna letala so pozneje v odgovor na obstreljevanje bombardirala Gazo, napadla naj bi dva Hamasova obrata za proizvodnjo orožja v osrednjem delu Gaze, čemur je sledilo novo raketno obstreljevanje z območja Gaze in novi izraelski zračni napadi.

Al Džazira navaja pričevanja, da je Izrael položaje Hamasa na jugu Gaze napadel tudi s tanki. O žrtvah napadov za zdaj ne poročajo.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze, je medtem Palestince na okupiranem Zahodnem bregu pozvalo, naj se "množično odpravijo k mošeji Al Aksa in jo branijo".

Novo nasilje na območju mošeje Al Aksa je sicer izbruhnilo skoraj na polovici muslimanskega praznika ramazana in v času, ko se Judje pripravljajo na praznovanje pashe, ki se začenja danes.