Smotrič je znan po protipalestinskih izjavah. Foto: Reuters
Smotrič je znan po protipalestinskih izjavah. Foto: Reuters

"Palestinci ne obstajajo, ker ne obstaja palestinsko ljudstvo," je v nedeljo na dogodku v Parizu izjavil Smotrič in zatrdil, da so si Palestince izmislili tamkajšnji Arabci, ki jim ni všeč, da se izraelsko ljudstvo "vrača domov" in ki nato "zahtevajo izmišljene pravice do izraelske zemlje, samo da bi se borili proti sionističnemu gibanju".

Po besedah izraelskega ministra je to zgodovinska in svetopisemska resnica, ki jo morajo slišati po vsem svetu. "Palestinska zgodovina ne obstaja. Palestinski jezik ne obstaja," je še dejal Smotrič in dodal, da so ljudje, kot so on in njegovi starši, "pravi Palestinci". Pri tem je poudaril, da njegova družina v regiji živi že 13 generacij.

Palestinski premier Mohamed Štajeh je v odzivu Smotričeve izjave označil za "podžigajoče" in v skladu s prvimi sionistični izreki, kot je "dežela brez ljudstva za ljudstvo brez dežele". Po njegovih besedah so te trditve "prepričljiv dokaz ekstremistične, rasistične sionistične ideologije" sedanje izraelske vlade, ki je najbolj desna v zgodovini Izraela.

Smotrič in njegova skrajno desna Verska sionistična stranka sta v preteklosti že večkrat podala podobne pripombe o Palestincih. Konec februarja je finančni minister pozval k porušenju palestinskega mesta Huvara na okupiranem Zahodnem bregu. Poziv je sledil napadu, v katerem je Palestinec, domnevni član Hamasa, v vasi južno od mesta Nablus na Zahodnem bregu ubil dva Izraelca.

Tamkajšnji izraelski naseljenci so nato v znak maščevanja napadli palestinsko skupnost ter zažigali njihove hiše, trgovine in avtomobile, pri čemer je bilo ranjenih več sto ljudi, en Palestinec pa je bil ubit.

Od začetka leta je v palestinskih napadih umrlo 13 Izraelcev in ena Ukrajinka, istočasno pa je v spopadih z izraelsko vojsko ali v lastnih napadih umrlo najmanj 85 Palestincev.