Izraelski premier Netanjahu in minister Ben-Gvir (levo) sta obiskala prizorišče napada. Foto: Reuters
Izraelski premier Netanjahu in minister Ben-Gvir (levo) sta obiskala prizorišče napada. Foto: Reuters

Več ranjenih naj bi bilo v kritičnem stanju. Izraelska policija je napad označila za "terorističen", sporočila pa je še, da so strelca ustrelili in ubili med poskusom bega s prizorišča. Strelec je bil, tako policija, 21-letni Palestinec iz Vzhodnega Jeruzalema. Streljal naj bi s pištolo.

Napad se je zgodil v izraelski nezakoniti naselbini Neve Ja'akov v okupiranem Vzhodnem Jeruzalemu, ki si ga je Izrael v nasprotju z mednarodnim pravom priključil po okupaciji leta 1967.

Al Džazira poroča, da naj bi se pred sinagogo ustavil avtomobil, iz katerega je stopil strelec in začel streljati.

Storilec vnuk žrtve enega napada in sorodnik žrtve drugega

Kot poroča izraelski dnevnik Haaretz, je bil storilec Alkam Kairi iz soseske Al Šajk, imenovan po svojem dedku, ki ga je leta 1988 do smrti zabodel izraelski Jud. Njegovi sorodniki so dejali, da je napad pred sinagogo izvedel kot maščevanje za smrt svojega drugega sorodnika, 17-letnega Mohamada Alija iz begunskega taborišča Šuafat. Alija so izraelske sile ubile v sredo, ker da so sumile, da nosi orožje. 17-letnik je imel pri sebi lažno orožje, poroča Haaretz.

Prizorišče petkovega napada. Foto: EPA
Prizorišče petkovega napada. Foto: EPA

Premier Benjamin Netanjahu je na sedežu policije dejal, da so opravili varnostno oceno in da bo Izrael "odločno in mirno" sprejel takojšnje ukrepe. Podrobnosti ni pojasnil. Javnost je pozval, naj ne jemlje zakona v svoje roke.

Netanjahu je po dogodku obiskal prizorišče napada skupaj s skrajno desnim ministrom za nacionalno varnost Itamarjem Ben-Gvirom, ki je bil v preteklosti v Izraelu obsojen zaradi podpore teroristični organizaciji in rasističnega hujskanja zoper Palestince. "Vlada se mora odzvati. Če bo bog tako hotel, se bo to zgodilo," je dejal. Minister je še dejal: "Moramo oborožiti več in več državljanov".

Oglasila se je tudi Bela hiša. Predsednik ZDA Joe Biden je govoril z Netanjahujem in mu ponudil podporo. Streljanje je označil za "napad na civilizirani svet" in potrdil "zavezanost ZDA varnosti Izraela", poroča Guardian.

Aretacije sorodnikov napadalca, vojska še krepi prisotnost

Policija je sporočila, da je medtem aretirala 42 ljudi, med njimi tudi sorodnike napadalca in prebivalce soseske, v kateri je živel.

Izraelska vojska je sporočila, da dodatno krepi svoje sile na zasedenem Zahodnem bregu, ki je z Vzhodnim Jeruzalemom in Gazo pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Nov napad izvedel 13-letni Palestinec

Policija je sporočila, da se je v soboto zgodil nov napad ob starem delu Jeruzalema, ki leži na okupiranem ozemlju. V nezakoniti judovski naselbini znotraj palestinske soseske Silvan v Vzhodnem Jeruzalemu je strelec huje ranil dva naseljenca, očeta in sina. Policija je sporočila, da je strelca "nevtralizirala in ranila".

Po navedbah policije je napad izvedel 13-letni Palestinec, ki je v zasedi pričakal pet ljudi, ko so bili na poti k molitvi.

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je v petek sporočilo, da so bili trije Palestinci ustreljeni v napadu izraelskega naseljenca blizu mesta Nablus na severu Zahodnega brega.

Kot odziv na oba palestinska napada je Izrael v Jeruzalemu "za stalno" namestil pripadnike protiteroristične enote, da bi se lahko takoj odzvali na izredne dogodke, ko bo to potrebno.

Napad v kontekstu nasilja na okupiranem ozemlju

Napad v Vzhodnem Jeruzalemu je sledil četrtkovi smrtonosni izraelski raciji v begunskem taborišču v Dženinu na okupiranem Zahodnem bregu, v njej so okupacijske sile ubile devet Palestincev, vključno s starejšo žensko.

V četrtek so izraelske sile ubile tudi 22-letnega Palestinca v mestu al Ram, severno od Jeruzalema.

Po raciji so iz Gaze poletele rakete nad Izrael, ki je nato izvedel zračne napade na tem okupiranem delu Palestine.

Za zdaj ni nobeno palestinsko gibanje prevzelo odgovornosti za napad. Hamas pa je sporočil, da je bila "operacija odziv na zločin, ki so ga okupacijske sile izvedle v Dženinu in naraven odziv na zločinska dejanja okupatorja".

Gibanje Islamski džihad je napad pozdravilo, a zanj ni prevzelo odgovornosti.

Število Palestincev, ubitih v izraelskih racijah na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu od začetka leta, se je povečalo na 29 (Guardian poroča o 31), med njimi je tudi pet otrok. V izraelskih racijah je bilo lani ubitih več kot 170 Palestincev, številni so bili civilisti. Izrael pa je lani ubil tudi okoli 50 ljudi v okupirani Gazi.

Streljanje v Jeruzalemu