Posledice racije v begunskem taborišču. Foto: Reuters
Posledice racije v begunskem taborišču. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sprva sporočila, da je ubila sedem Palestincev. Racijo so okupacijske sile izvedle v begunskem taborišču Akabat Džabr na jugu Jeriha, blizu meje z Jordanijo. Palestinci pravijo, da je izraelska vojska več kot teden dni oblegala taborišče.

Tarča je bila "teroristična enota Hamasa, ki je 28. januarja izvedla strelski napad", so sporočili iz Izraela. Na ta dan sta oborožena pripadnika palestinskega gibanja Hamas prišla k vhodu v restavracijo v izraelski nezakoniti naselbini Vered Jeriho pri Jerihu na okupiranem Zahodnem bregu, kjer je bilo takrat okoli 30 izraelskih civilistov. Smrtnih žrtev ni bilo, saj naj bi se napadalcema po navedbah izraelske vojske zataknili pištoli, poroča nemška tiskovno agencija DPA.

Do poskusa napada je prišlo dva dni po obsežni izraelski akciji v begunskem taborišču Dženin, v kateri so izraelske sile ubile deset Palestincev.

Hamas je potrdil, da so med mrtvimi v današnji raciji tudi njihovi borci. Kot je zapisala skupina s sedežem v Gazi, žalujejo za člani svojega vojaškega krila, ki so bili ubiti "v oboroženem spopadu s sionističnimi okupatorji", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah Netanjahuja so domnevno oborožene Palestince ubili agenti notranje varnostne službe Šin Bet in izraelski vojaki.

Po poročanju Al Džazire ni jasno, ali so moški, ki so bili ubiti, streljali nazaj na pripadnike okupacijskih sil.

Letos so izraelske okupacijske sile ubile že več kot 40 Palestincev, med katerimi so bili tako oboroženi borci kot civilisti.