Itamar Ben-Gvir. Foto: EPA
Itamar Ben-Gvir. Foto: EPA

"Moja pravica in pravica moje žene ter mojih otrok do premikanja po Judeji in Samariji je pomembnejša od svobode gibanja za Arabce," je v sredo na televiziji Channel 12 dejal Ben-Gvir, ki je za okupirano palestinsko ozemlje uporabil biblični izraz.

Kot poroča Al Džazira, je skrajno desni minister nato novinarju Mohamadu Magadliju, ki je palestinski državljan Izraela, dejal: "Oprosti Mohamad, a to je realnost."

Ben-Gvir je bil leta 2007 na izraelskem sodišču obsojen rasističnega hujskanja zoper Palestince in celo podpore organizaciji Kah, ki je bila v Izraelu označena za teroristično. Znan je tudi po aktivizmu zoper LGBTQ-skupnost.

V vladi pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja je minister, pristojen za policijo na okupiranem ozemlju. Živi v Kirjat Arbi, eni najradikalnejših nezakonitih judovskih naselbin na Zahodnem bregu.

Priznanje realnosti

Na Ben-Gvirovo izjavo se je z ogorčenjem odzvalo več izraelskih novinarjev. Kot so dejali, je s tem javno priznal obstoj apartheida, ki ga Izrael sicer zanika.

"Le opisal je realnost, kakršna obstaja," je sporočil novinar Nir Gontarz, ki ga izjava ni presenetila. "To realnost so ustvarile levičarske in desničarske (izraelske) vlade," je dodal.

Izraelski poslanec palestinskega rodu Ahmad Tibi je dejal: "Prvič je izraelski minister v etru priznal, da Izrael uveljavlja režim apartheida, ki temelji na judovski nadvladi."

V zadnjih letih je Izrael več vodilnih svetovnih in izraelskih organizacij za človekove pravice obtožil izvajanja apartheida, na kar že dalj časa opozarjajo Palestinci. Med temi organizacijami sta tudi Amnesty International in Human Rights Watch. Izraelska organizacija B'Tselem je v poročilu leta 2021 zapisala, da v Izraelu in na zasedenih ozemljih obstaja "en režim, ki nadzoruje celotno ozemlje, in to je režim apartheida, saj temelji na načelu judovske nadvlade na celotnem območju".

Aktualna izraelska vlada je ob nastopu mandata decembra lani sporočila, da ima v skladu z njenim glavnim načelom "judovsko ljudstvo izključno in nevprašljivo pravico do vseh območij dežele Izrael". Gre za poimenovanje ozemlja, ki obsega ne zgolj državo Izrael, pač pa tudi sirsko Golansko planoto ter palestinska Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo. Vsa ta ozemlja so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Izrael kljub svojim politikam do Palestincev uživa neizmerno podporo Zahoda. ZDA mu vsako leto namenjajo za 3,8 milijarde dolarjev vojaške pomoči in uradno zavračajo, da je Izrael "rasistična ali država apartheida". Izrael odločno podporo prejema tudi od EU-ja, ki poudarja, da z Izraelom deli skupne vrednote.