Sirski predsednik Bašar Al Asad namerava po poročanju severnokorejske tiskovne agencije obiskati Kim Džong Una. Foto: Reuters
Sirski predsednik Bašar Al Asad namerava po poročanju severnokorejske tiskovne agencije obiskati Kim Džong Una. Foto: Reuters
Kim Džong Un in Mun Dže In
Kim Džong Un in Mun Dže In sta se prvič srečala na demitaliziranem območju med obema Korejama. Foto: Reuters

"Ves svet pozdravlja omembe vredne dosežke na Korejskem polotoku, ki sta jih omogočila izjemen politični talent in modro vodenje Kim Džong Una," je dejal sirski predsednik na srečanju z novim severnokorejskim veleposlanikom v Siriji Mun Jong-namom po predaji poverilnih pisem, še navaja severnokorejska tiskovna agencija (KCNA).

Sirska vlada bo v polnem obsegu vedno podpirala vse politične ukrepe severnokorejskega voditelja ter krepila in razvijala nezlomljive prijateljske povezave s Pjongjangom, je še dejal sirski predsednik. Sirija se uradno na navedbe severnokorejske tiskovne agencije sicer še ni odzvala.

Al Asad je spomnil tudi na zgodovinske odnose med državama v času že pokojnih voditeljev obeh držav, Kim Il Sunga in Hafeza Al Asada. Severna Koreja je diplomatske odnose s Sirijo vzpostavila leta 1966 in med izraelsko-arabskimi vojno oktobra 1973 v Sirijo poslala svojo vojsko in orožje, poroča BBC.

Severnokorejske ladje proti Siriji
Glede na posebno poročilo Združenih narodov je Severna Koreja med letoma 2012 in 2017 v Sirijo poslala 40 ladij s ploščicami, ventili in cevmi, odpornimi proti kislini. Ti materiali bi se lahko uporabljali v proizvodnji kemičnega orožja, o uporabi katerega poročajo nasprotniki sirskega režima in mednarodni opazovalci, vendar vojska navedbe vztrajno zanika.

O točnem datumu Al Asadovega obiska v Severni Koreji KCNA ne poroča, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Kim vse bolj družaben
Severnokorejski voditelj se je letos srečal že s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na obisku v Pjongjangu Kimu predal vabilo predsednika Vladimirja Putina na obisk v Rusijo, v zadnjih dneh pa je po številnih preobratih znova načrtovano srečanje med Kimom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom v Singapurju.