37-letni kronski princ Salman je dejansko voditelj Savdske Arabije. Foto: Reuters
37-letni kronski princ Salman je dejansko voditelj Savdske Arabije. Foto: Reuters

Kronski princ Mohamed bin Salman je v mednarodni skupnosti znan kot dejanski voditelj Savdske Arabije, največje izvoznice nafte na svetu in glavne zaveznice ZDA na Bližnjem vzhodu.

Neimenovani savdski uradnik je za Reuters pojasnil, da je prinčevo "napredovanje" v premierja skladno z nalogami, ki jih je že opravljal, vključno s predstavljanjem kraljevine na tujih obiskih in predsedovanjem vrhom, ki jih gosti kraljevina.

Mohamed bin Salman je bil doslej uradno obrambni minister. Prestolonaslednik je dejal, da je kraljevina v njegovem mandatu vojaško samozadostnost povečala z dveh na 15 odstotkov, pod novim ministrom pa namerava doseči 50 odstotkov.

Kralj Salman je s kraljevim odlokom dva izmed svojih sinov povzdignil v ministra. Drugega sina, princa Khalida, je imenoval za obrambnega ministra, še enega sina, princa Abdulaziza bin Salmana, pa za ministra za energijo.

V kraljevem odloku tudi piše, da bodo še trije njegovi sinovi obdržali položaje v vladi. Princ Fajsal bin Farhan Al Saud ostaja zunanji minister, Mohamed Al Džadan finančni minister, Khalid Al Falih pa minister za naložbe.

Nemški kancler Scholz na nedavnem obisku v Savdski Arabiji. Foto: Reuters
Nemški kancler Scholz na nedavnem obisku v Savdski Arabiji. Foto: Reuters

Kronski princ na čelu reform in kršitev človekovih pravic

Kronski princ Mohamed bin Salman sicer od leta 2017 vodi reforme Savdske Arabije, ki želi gospodarstvo narediti manj odvisno od nafte. Med drugim je zagotovil tudi več pravic ženskam, ki lahko znova vozijo. Na drugi strani ga krivijo številnih kršitev človekovih pravic v državi, med drugim zapiranja političnih nasprotnikov, aktivistov in podjetnikov.

Ameriški obveščevalci so Mohameda bin Salmana neposredno obtožili odgovornosti za umor savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na konzulatu v Turčiji leta 2018. Savdska Arabija je bila po umoru v mednarodni skupnosti nekaj časa nekoliko izolirana, v zadnjem letu pa so se zaradi energetske krize stiki z zahodnimi državami znova otoplili.

86-letni kralj večkrat hospitaliziran

Kralj Salman bo še naprej opravljal svoje funkcije, kot je predsedovanje sejam savdske vlade, piše v kraljevem odloku. 86-letni kralj je postal vladar in skrbnik najsvetejših kraljev islama leta 2015.

Po poročanju državnih medijev je bil kralj letos že dvakrat hospitaliziran, nazadnje maja, ko je v bolnišnici preživel en teden.

Savdska Arabija si že leta prizadeva zatreti ugibanja o zdravju kralja Salmana. Leta 2017 je zavrnila poročila in vse pogostejša ugibanja, da kralj načrtuje abdikacijo v korist princa Mohameda.