Posledice četrtkovih strelskih spopadov v Bejrutu. Foto: Reuters
Posledice četrtkovih strelskih spopadov v Bejrutu. Foto: Reuters

Četrtkovi strelski spopadi na ulicah Bejruta so Libanonce spomnili na obdobje državljanske vojne med letoma 1975 in 1990. Spopadi so potekali na nekdanji fronti, na meji med šiitskim in krščanskim delom Bejruta. Med žrtvami je bilo najmanj šest šiitskih protestnikov.

Streljanje je izbruhnilo med protesti podpornikov šiitskih gibanj Hezbolah in Amal, ki so zahtevali odstavitev sodnika Tareka Bitarja, glavnega preiskovalca uničujoče eksplozije, ki je avgusta lani razdejala libanonsko prestolnico, umrlo je več kot 200 ljudi.

Šiitski protestniki so sodniku očitali pristranskost v preiskavi, ker naj bi odgovornost za tragedijo iskal pri šiitskih politikih. Vodja Hezbolaha Hasan Nasralah trdi, da je Bitar pristranski in politično nastavljen preiskovalec. Sodnik Bitar je sicer zavrnil pritožbi dveh nekdanjih ministrov iz Amala, ki so ju želeli zaslišati zaradi domnev o malomarnosti v povezavi z eksplozijo v pristanišču.

Libanonski minister za pravosodje Henry Khoury je danes sporočil, da podpira preiskovalca Bitarja, ki ima pravico na zaslišanje v povezavi z eksplozijo pozvati kogar koli želi, povzema Reuters. Poudaril je tudi, da nima pravice zamenjati Bitarja, prav tako pa ne doživlja nobenih pritiskov, naj to stori. Višji sodni svet naj bi se v torek sešel z Bitarjem, da sliši njegovo mnenje o poteku preiskave.

Pogreb ubitih šiitskih protestnikov. Foto: Reuters
Pogreb ubitih šiitskih protestnikov. Foto: Reuters

Krščanska stranka podpira Bitarja

Oglasil se je tudi vodja največje krščanske stranke v Libanonu, Svobodnega patriotskega gibanja (FPM), Gebran Bassil, in poudaril, da preiskava eksplozije ne sme biti zaustavljena. "FPM podpira nadaljevanje preiskave, razkrivanje resnice in sojenje odgovornim," je v govoru dejal zet predsednika Michela Aouna, ki je sicer podvržen ameriškim sankcijam zaradi domnevne korupcije in povezav s Hezbolahom.

Zaupajo mu tudi družine žrtev eksplozije

Družine žrtev eksplozije v Bejrutu so prav tako izrazile podporo sodniku Bitarju, poroča Associated Press (AP). "Mi, družine več kot 200 mučencev, tisočih poškodovanih in sto tisočih, ki so utrpeli škodo, zaupamo preiskovalnemu sodniku Tareku Bitarju," so zapisali.

Njihov tiskovni predstavnik Ibrahim Hoteit je sicer v petek zvečer objavil videoposnetek, v katerem je Bitarja pozval k odstopu s položaja preiskovalca, ker se je "položaj sprevrgel v prelivanje krvi med nedolžnimi". Družine žrtev trdijo, da se z njimi ni posvetoval, kar običajno vedno stori, zato obstaja sum, da je videoposnetek objavil pod prisilo.

Kdo je kriv za eksplozijo?

V Libanonu tudi več kot leto dni po tragediji še vedno ni jasno, kdo je odgovoren za eksplozijo. Dokumenti so sicer razkrili, da je več visokih politikov in vodij varnostnih služb vedelo za več sto ton zelo vnetljivega amonijevega nitrata, ki je bil v nevarnih razmerah hranjen v pristaniškem skladišču, a glede tega niso storili ničesar.

Ulice nadzoruje vojska. Foto: Reuters
Ulice nadzoruje vojska. Foto: Reuters