Hasan Diab bo vodil vlado le, dokler država ne dobi novega premierja. Foto: Reuters
Hasan Diab bo vodil vlado le, dokler država ne dobi novega premierja. Foto: Reuters

Poleg Diaba je bila obtožnica vložena tudi proti nekdanjemu finančnemu ministru Aliju Hasanu Chalilju in še dvema nekdanjima ministroma za javna dela. Četverico naj bi glede obtožb na njihov račun zaslišali prihodnji teden. Takrat naj bi tudi padla odločitev, ali se bodo morali zagovarjati pred sodiščem.

Stanje v bejrutskem pristanišču danes. Foto: Reuters
Stanje v bejrutskem pristanišču danes. Foto: Reuters

Vlada pod vodstvom Diaba je sicer tik po eksploziji odstopila in od takrat opravlja zgolj tekoče posle. Novemu mandatarju za sestavo vlade Saadu Haririju doslej še ni uspelo sestaviti nove vlade, kar naj bi bila posledica internih bojev za oblast.

Libanon je že več mesecev v najhujši gospodarski krizi v svoji zgodovini in bi nujno potreboval mednarodno pomoč. Pandemija covida-19 in eksplozija sta razmere samo še dodatno poslabšali.

Umrlo več kot 190 ljudi

Spomnimo, v eksploziji 4. avgusta je umrlo več kot 190 ljudi, več kot 6000 jih je bilo ranjenih. Prav tako so bili uničeni večji del pristanišča in bližnje stanovanjske soseske. Vzrok za silovito eksplozijo je bila velika količina zelo vnetljive kemikalije amonijev nitrat, ki so jo več let brez nadzora skladiščili v pristanišču. Kritiki libanonski vladi očitajo, da je za to vedela, a kljub temu ni ukrepala.