Uničena cesta v taborišču v Dženinu. Foto: Reuters
Uničena cesta v taborišču v Dženinu. Foto: Reuters

V izraelski operaciji sodeluje okoli tisoč vojakov z oklepnimi vozili, vojaškimi buldožerji in brezpilotni letali. Po navedbah Izraela je usmerjena proti "teroristični infrastrukturi", saj ima Dženin, kjer delujejo odporniške oborožene skupine, za utrdbo skrajnežev in izhodišče njihovih napadov na Izraelce.

Operacijo je vojska začela v ponedeljek zgodaj zjutraj z napadi brezpilotnih letal, nato pa je v mesto vstopila vojska, ki nadaljuje operacijo.

V Dženinu so bile zjutraj trgovine zaprte, na ulicah, ki so polne razbitin in požganih cestnih zapornic, pa je bilo zelo malo ljudi. Nad mestom letijo brezpilotna letala.

Ahmad Džibril iz Rdečega polmeseca je po poročanju BBC-ja dejal, da je njihovo delo oteženo zaradi "ogromne škode na cestah in infrastrukturi v taborišču".

Vojaška operacija Izraela v Dženinu. Foto: Reuters
Vojaška operacija Izraela v Dženinu. Foto: Reuters

Eden od prebivalcev taborišča je dejal, da se je zgodil "pokol". Po njegovih besedah izraelska vojska številnim civilistom in otrokom ne dovoli zapustiti taborišča.

"Ni elektrike, razkopali so vse naše ceste. Taborišče bodo uničili," je dodal.

Agencija ZN-a za pomoč palestinskim beguncem UNRWA je sporočila, da je "močno zaskrbljena" glede posledic izraelske operacije v taborišču.

Pojasnili so, da sta v velikem delu taborišča prekinjeni dobava elektrike in vode. "Številni nujno potrebujejo hrano, pitno vodo in mleko v prahu za otroke."

V UNRWA-ju so dodali, da njihovih 10 poslopij v taborišču, vključno s štirimi šolami in zdravstvenim domom, ni delujočih zaradi hudega streljanja. V agenciji so pozvali k takojšnjemu ukrepanju, da bi ranjeni dobili zdravstveno oskrbo.

Ubitih 10 ljudi, 100 ranjenih

Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bilo v izraelski operaciji ubitih 10 ljudi, 100 pa je ranjenih, od tega 20 kritično.

Medtem je bila na okupiranem Zahodnem bregu sklicana splošna stavka, na zasedenih ozemljih pa so potekali protesti proti izraelski operaciji, v vaseh Nabi Saleh in Abud, Betlehemu, na vojaški nadzorni točki Kalandija severno od Jeruzalema in v Gazi.

Izraelski svetovalec za državno varnost Cahi Hanebi je dejal, da se vojaška operacija v Dženinu bliža izpolnitvi ciljev.

Po navedbah vojske so v begunskem taborišču ponoči našli podzemni jašek, v katerem so bile shranjene eksplozivne naprave. Uničili naj bi tudi "dve operativni sobi terorističnih organizacij na območju" ter našli vojaško opremo in orožje, poroča BBC.

V begunskem taborišču Dženin, manjšem od polovice kvadratnega kilometra, živi več kot 14.000 ljudi. Gre za begunce iz leta 1948 (in njihove potomce), ki so bili v času nastanka Izraela pregnani z domov v drugih delih Palestine. Izrael jim ne dovoli vrnitve.

Dženin leži na severu Zahodnega brega, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.

Prizorišče napada v Tel Avivu. Foto: Reuters
Prizorišče napada v Tel Avivu. Foto: Reuters

Več ranjenih v napadu v Tel Avivu

Izraelska policija medtem sporoča, da se je v Tel Avivu zgodil incident, ki so ga označili za terorističnega. Napadalec je z avtomobilom najprej zapeljal v skupino pešcev, nato pa jih je zabodel z ostrim predmetom, je sporočila policija. Ranjenih je sedem ljudi, trije huje.

Napadalca ubil oboroženi civilist

Policija je po napadu sporočila, da je napadalca "nevtraliziral" oboroženi civilist. "Na srečo je bil na območju oboroženi civilist, ki mu je terorista uspelo nevtralizirati," so zapisali.

Kraj napada je pozneje obiskal tudi izraelski skrajno desni minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir, ki je pohvalil "pogumnega državljana" in poudaril, da je njegovo dejanje preprečilo nadaljnje zaostrovanje razmer in rešilo življenja. Ob tem je dodal, da je "nevtralizacija napadalca" dokaz učinkovitosti oboroženih civilistov.

Izraelska notranja varnostna služba Šin Bet je napadalca identificirala kot 20-letnega Palestinca Abeda Elohaba Halaila z Zahodnega brega, ki po podatkih varnostne službe ni imel dovoljenja za vstop v Izrael.

Predstavnik palestinskega gibanja Islamski džihad Kaled Al Batš je predtem napad pohvalil kot "prvotni in naravni odziv odpora na to, kar se dogaja v Dženinu", ni pa prevzel odgovornosti za napad.

Nato pa je palestinsko gibanje Hamas sporočilo, da je napadalec njihov član in da je bil napad maščevanje za izraelski napad na Dženin.

ZN: Nasilje v Izraelu in na Zahodnem bregu se mora končati

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je medtem obsodil nasilje, ki je izbruhnilo v Izraelu in na okupiranem Zahodnem bregu.

"Nedavna operacija na okupiranem Zahodnem bregu in napad z avtomobilom v Tel Avivu prikazujeta znan vzorec – nasilje rodi le še več nasilja," je dejal Türk in dodal, da se ubijanje, pohabljanje in uničevanje lastnine mora ustaviti.

Nemško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da zadnji izbruh nasilja na območju spremlja z veliko zaskrbljenostjo. Poudarilo je, da ima Izrael kot vsaka država pravico do samoobrambe pred terorizmom, vendar bi pri tem moral spoštovati načelo sorazmernosti.

Tudi britanski premier Rishi Sunak je dejal, da London podpira pravico Izraela do samoobrambe in obsodil palestinske teroristične napade. Ob tem pa je pozval k zaščiti palestinskih civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaščita civilistov mora biti prednostna naloga v vsaki vojaški operaciji, zato pozivamo Izrael, naj pri operaciji pokaže zadržanost, vse strani pa, naj se izognejo nadaljnjemu zaostrovanju na Zahodnem bregu in v Gazi, tako zdaj kot v prihodnjih dneh," je še dodal.

Po raciji v Dženinu napad v Tel Avivu