Izraelske okupacijske sile v Dženinu na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Izraelske okupacijske sile v Dženinu na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Palestinsko gibanje Islamski džihad je sporočilo, da sta bila ubita dva njegova pripadnika.

Več kot 90 Palestincev je ranjenih, med njimi tudi 15-letna deklica, ki jo je po lokalnih poročilih zadel naboj skozi steno njenega doma.

Med ustreljenimi je tudi palestinski fotoreporter Hazem Imad Naser. Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je izraelska vojska preprečevala reševalnim ekipam doseči žrtve.

Izraelska vojska je proti Palestincem v begunskem taborišču uporabila tudi helikopterje. Foto: Reuters
Izraelska vojska je proti Palestincem v begunskem taborišču uporabila tudi helikopterje. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo ranjenih sedem pripadnikov paravojaške obmejne policije in vojske, večinoma lažje.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je najmanj pet ljudi v hudem stanju, potem ko so bili ranjeni v streljanju med palestinskimi oboroženimi skupinami in izraelskimi okupacijskimi silami.

Izraelska vojska je sporočila, da je bil namen racije aretacija dveh osumljenih in da so bili izraelski vojaki tarče streljanja, kar je vodilo v "obsežno izmenjavo ognja", poroča Al Džazira.

Izraelske sile so imele podporo helikopterjev, ki so z raketami streljali na Palestince. Gre za prvo uporabo helikopterjev na Zahodnem bregu v več letih, morda celo od vrhunca druge palestinske vstaje pred dvema desetletjema.

Zaradi teh napadov so nastale poškodbe vodovodnih cevi in pomanjkanja vode v večjem delu begunskega taborišča.

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je po današnjem nasilju v Dženinu opozoril, da "izraelske varnostne sile vse pogosteje nezakonito ubijajo Palestince, vključno z očitnimi izvensodnimi usmrtitvami", poroča AFP.

Od začetka leta je bilo na Zahodnem bregu in v Gazi ubitih najmanj 161 Palestincev, na drugi strani pa tudi 21 Izraelcev, poroča BBC.

Zahodni breg in Gaza sta pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967.