Dženin. Foto: Reuters
Dženin. Foto: Reuters

Po poročanju Al Džazire prebivalci pravijo, da je bilo v ponedeljek najmanj 10 zračnih napadov, v begunsko taborišče v mestu pa je vdrl tudi konvoj oklepnih vozil.

Direktor palestinskega Rdečega polmeseca v Dženinu Mahmud Al Sadi je dejal, da poteka "bombardiranje iz zraka in napad s kopnega". "Več hiš in drugih ciljev je bilo bombardiranih. Od povsod se dviga dim," je dejal.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo doslej ubitih osem ljudi, starih med 16 in 23 let. Še 50 ljudi je bilo ranjenih, od tega jih je deset v kritičnem stanju.

"Kar se dogaja v begunskem taborišču, je prava vojna," je dejal palestinski voznik rešilnega avtomobila Kaled Alahmad.

Občina Dženin je sporočila, da sta bili zaradi vojaške operacije v begunskem taborišču prekinjeni oskrba z vodo in elektriko. "Okupatorji namerno uničujejo glavne vode vodovodnih omrežij. Prebivalce taborišča pozivamo, naj zaradi obleganja varčujejo z viri," so zapisali v izjavi.

Vojaška operacija v Dženinu. Foto: Reuters
Vojaška operacija v Dženinu. Foto: Reuters

V operaciji sodeluje tisoč vojakov

Izraelska operacija v Dženinu in obleganje taborišča še poteka. Vojska je zaprla vhode v taborišče. V operaciji po poročanju Al Džazire sodeluje okoli 150 oklepnih vozil in 1000 vojakov, tudi pripadnikov posebnih enot, ter policisti.

Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi vojska na območje poslala okrepitve. Pripadniki posebnih enot v taborišču izvajajo racije domov, aretirali so številne ljudi.

V ločenem incidentu so izraelske sile ubile še 21-letnega Mohamad Hasaneina blizu Ramale, prav tako na Zahodnem bregu.

Izraelska vojska je sporočila, da je v Dženinu napadla "skupni center za operacije", ki naj bi služil kot poveljniški center Brigad Dženina, enote, ki jo sestavlja več palestinskih oboroženih skupin.

V Dženin na območju, manjšem od polovice kvadratnega kilometra, živi več kot 14.000 ljudi, poroča Reuters.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Richard Hecht je pojasnil, da vojaki za zdaj ostajajo v taborišču in da trenutno nimajo časovnega okvira za zaključek operacije. V ločeni izjavi vojske pa je bilo navedeno, da je bil v spopadih lažje poškodovan eden od izraelskih vojakov.

"Operacija se ne konča v enem dnevu," je dogajanje za vojaški radio medtem komentiral izraelski minister za energijo in član varnostnega sveta Israel Kac.

Palestinci v Gazi s protesti izražajo solidarnost s prebivalci Dženina. Foto: Reuters
Palestinci v Gazi s protesti izražajo solidarnost s prebivalci Dženina. Foto: Reuters

Brigade Dženina so sporočile, da so se uprle izraelskim silam, gibanje Palestinski Islamski džihad pa je sporočilo, da so "odprte vse možnosti za napad na sovražnika v odziv na njegovo agresijo na Dženin".

Pozivi k mednarodnemu posredovanju

Palestinsko zdravstveno ministrstvo poziva k "mednarodnemu in ameriškemu posredovanju za takojšnjo zaustavitev agresije", Mednarodno kazensko sodišče pa poziva k ukrepanju zoper izraelske vojske zločine.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je operacijo označil za "nov vojni zločin proti našim nemočnim ljudem", medtem ko je odposlanec ZN-a za Bližnji vzhod Tor Wennesland dejal, da se z vsemi stranmi pogovarja za umiritev napetosti in zagotovitev humanitarnega dostopa.

Izraelske okupacijske sile. Foto: Reuters
Izraelske okupacijske sile. Foto: Reuters

Stopnjevanje napadov na okupiranem območju

Izraelska vojska stopnjuje napade na ozemlje pod njeno okupacijo. Prvič od leta 2006 je na tem območju za napad uporabila tudi brezpilotno letalo. V tem napadu so bili 21. junija ubiti trije Palestinci, 19. junija pa je izraelska vojska v napadu, ki je vključeval tudi helikopterje, ubila sedem ljudi, več kot 100 jih je ranila.

20. junija so izraelske okupacijske sile ubile več palestinskih borcev, najmanj en moški je bil ubit dan pozneje, ko so izraelski naseljenci napadli palestinsko mesto Trumus Aja in zažgali več deset avtomobilov in domov.

Komisar ZN-a za človekove pravice Volker Turk je obsodil izraelsko uporabo težkega orožja zoper prebivalce ozemlja, ki je pod vojaško okupacijo od leta 1967. Izrael je pozval, naj začne spoštovati mednarodne standarde na področju človekovih pravic na Zahodnem bregu.

Ali Abunimah, ustanovitelj portala Electronic Intifada, je za prelivanje krvi obtožil Izrael kot okupacijsko silo. Dejal je, da sta Dženin in širši sever Zahodnega brega tarči "izraelske kolonizacije najbolj fanatičnih naseljencev", ki jih pri "pogromih" nad Palestinci podpirata izraelska vojska in vlada.

Kot je dejal, izraelski napadi niso odziv na dejanja Palestincev, ampak je palestinski "odpor odziv na izraelsko kolonizacijo in invazijo".

V nasilju je od začetka leta umrlo najmanj 185 Palestincev, 25 Izraelcev in dva tujca.

Izrael sprožil obsežen napad na begunsko taborišče v Dženinu.