Shamim Begum se je IS-ju pridružila leta 2015 kot 15-letnica, njen mož, ki ga je spoznala nekaj dni po prihodu, pa leto prej. Foto: Reuters
Shamim Begum se je IS-ju pridružila leta 2015 kot 15-letnica, njen mož, ki ga je spoznala nekaj dni po prihodu, pa leto prej. Foto: Reuters

Poročila sta se le nekaj dni po tem, ko je takrat 15-letnica prišla na ozemlje pod nadzorom IS-ja v Siriji. Za BBC je Riedijk priznal, da se je bojeval za IS, a je dodal, da si zdaj želi vrnitve domov s svojo ženo in novorojenim otrokom. 27-letnik je zaprt v kurdskem centru za pridržanje na severovzhodu Sirije.

Če se vrne na Nizozemsko, mu grozi šestletna zaporna kazen zaradi pridružitve teroristični organizaciji. Riedijk je sicer dejal, da zavrača IS in da je poskušal zapustiti to skupino. BBC-ju je dejal, da je bil zaprt v Raki, ki je bila v resnici glavno mesto IS-ja v Siriji.

Prav tako naj bi ga mučili, potem ko so ga džihadisti obtožili, da je nizozemski vohun.
Skupaj s Shamim Begum sta pobegnila iz vasi Baguz, zadnjega območja pod nadzorom IS-ja na vzhodu Sirije, ki je tik pred dokončnim padcem v roke Sirskih demokratičnih sil.

Riedijk se je predal skupini sirskih borcev, njegova žena in njun otrok Jarrah pa sta končala v begunskem taborišču Al Haul na severu države, kjer je nastanjenih 39.000 ljudi. BBC sicer poroča, da je medtem že odšla nekam drugam.

Shamim Begum in Yago Riedijk sta se IS-ju pridružila v času, ko je skupina nadzorovala velike dele ozemlja Iraka in Sirije. Foto: Reuters
Shamim Begum in Yago Riedijk sta se IS-ju pridružila v času, ko je skupina nadzorovala velike dele ozemlja Iraka in Sirije. Foto: Reuters

Poroka 15-letnice "njena izbira"

Nekdanji borec IS-ja je še dejal, da ni videl nič narobe v tem, da se poroči s 15-letnico, ko je bil sam star 23 let. To je bila "njena izbira", je dejal. Sprva za poroko sicer ni bil zainteresiran, ker se mu je zdela Shamim Begum premlada, je dejal. Nato pa je le sprejel njeno ponudbo, je dodal.

Državljanka katere države?

Velika Britanija je medtem 19-letnici iz Londona že odvzela britansko državljanstvo, češ da je zaradi mame, ki je bangladeška državljanka, tudi sama državljanka Bangladeša. Bangladeško zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da dekle ni državljanka Bangladeša in da ji ne bodo dovolili vstopa v državo.

Prejšnji mesec je družina Shamim Begum sporočila britanskemu notranjemu ministru Sajidu Javidu, da bodo izpodbijali odločitev o odvzemu britanskega državljanstva.

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je medtem dejal, da se ima dekle "pravico vrniti v Veliko Britanijo", odločitev za odvzem državljanstva pa je označil za "skrajno".

Na drugi strani Nizozemska Riedijku, ki je seznamu terorističnih oseumljencev, ni odvzela državljanstva. Kljub temu bi lahko imel težave pri vrnitvi na Nizozemsko. IS-ju se je pridružil leta 2014.