Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Dunaju se začenja nov krog pogajanj o iranskem jedrskem sporazumu, ki so ga ZDA leta 2018 prekršile z izstopom in uvedbo novih sankcij. Iran je "trdno odločen", da bo na pogajanjih dosegel dogovor, sporoča Teheran.

Diplomat Evropske unije Enrique Mora, ki vodi pogovore, je po prvem sestanku sporočil, da ima "izjemno pozitivne občutke". Na pogovorih je bilo občutiti "nujnost po oživitvi sporazuma". Vendar pa jih čaka še veliko dela in zahtevnih vprašanj.

Iransko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je prvi sestanek potekal v "resnem vzdušju". Vodja iranske delegacije Ali Bageri pa je poudaril, da mora biti odprava sankcij glavna prioriteta pogovorov.

Izraelski premier Naftali Benet je že pred začetkom pogovorov Iran obtožil, da vanje ponovno vstopa zato, ker želi doseči blažje sankcije v zameno za "skoraj nič". "Kljub kršitvam in spodkopavanju jedrskih inšpekcij bo Iran prišel za pogajalsko mizo na Dunaju in tam so nekateri, ki menijo, da si zasluži odpravo sankcij in vlaganje na stotine milijard dolarjev prav v njegov gnili režim," je dodal.

Izraelski premier vztraja, da Teheran ne bi smel biti nagrajen, in poziva izraelske zaveznike, naj ne popustijo iranskemu jedrskemu izsiljevanju

Pogajanja potekajo na Dunaju. Foto: EPA
Pogajanja potekajo na Dunaju. Foto: EPA

Iran želi doseči dogovor

Na pogajanjih sicer sodelujejo sopodpisnice sporazuma ‒ Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo, Rusija in Kitajska ‒ medtem ko ZDA sodelujejo posredno.

Iranska delegacija je prišla na Dunaj s trdno odločenostjo doseči dogovor in se veseli plodnih pogovorov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Hatizbadeh.

Kot poudarjajo v Teheranu, so iranske oblasti pokazale pripravljenost in resnost s tem, da so na pogovore poslale kakovostno ekipo. "Če bo druga stran pokazala enako pripravljenost, bomo na pravi poti, da dosežemo dogovor," je dodal Hatizbadeh.

Iransko delegacijo na pogovorih vodi namestnik zunanjega ministra Ali Bageri, za nov krog pogajanj pa so jo po poročanju iranskih medijev močno razširili.

"Če bodo ZDA prišle na Dunaj z odločenostjo, da se premaknejo z mrtve točke in premagajo težave, o katerih se v prejšnjih krogih nismo strinjali, bo pot dialoga zagotovo lažja," je pred novim krogom pogovorov dejal Hatizbadeh.

Iran zatrjuje, da je njegov jedrski program izključno civilne narave. Foto: EPA
Iran zatrjuje, da je njegov jedrski program izključno civilne narave. Foto: EPA

Nadaljevanje pogajanj aprila

Pogajanja so se spet začela aprila letos, a so zastala že junija po iranskih predsedniških volitvah in menjavi vlade.

Iranske oblasti so mednarodnim jedrskim inšpektorjem nedavno onemogočile dostop do objektov, kjer izvajajo jedrski program.

Poleg tega so v Teheranu ponosno sporočili, da so močno povečali zaloge visoko obogatenega urana. Te po trditvah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) zdaj znašajo skoraj 2500 kilogramov, kar za približno 12-krat presega najvišjo dovoljeno količino, določeno v jedrskem sporazumu iz leta 2015.

V Teheranu v zameno za omejitev jedrskih aktivnosti zahtevajo takojšen umik vseh ameriških in evropskih sankcij, sprejetih po letu 2017, ki hromijo Iran, kar je po besedah zahodne strani nerealistično.

Po navedbah zahodnih diplomatskih virov Iran kupuje čas, da bi lahko pridobil čim več obogatenega urana in znanja ter s tem izboljšal svoje pogajalsko izhodišče.

Iran vse obtožbe zavrača in vztraja, da je njegov jedrski program izključno civilne narave.

Nekateri strokovnjaki medtem opozarjajo, da bi lahko Iran že v dveh letih razvil jedrsko orožje. Združene države, ki na pogajanjih sodelujejo le posredno, zatrjujejo, da Iranu tega ne bodo dovolile. Iranu grozi tudi Izrael, od koder je slišati opozorila o enostranskih ukrepih.

Pogajanja o iranskem jedrskem programu