Na videoposnetkih, ki so jih na spletu objavili aktivisti in organizacije za človekove pravice, pa je videti več tisoč ljudi, ki se z avtomobili, motorji in peš premikajo po avtocesti, po poljih in celo čez reko, da bi se izognili cestnim zaporam in prišli do pokopališča. S tem so kljubovali poostrenim varnostnim ukrepom v Iranu, ki so jih oblasti uveljavile po smrti Amini in so del nasilnega zatrtja protivladnih protestov po državi.

Množica žalujočih se je zbrala kljub poostrenim varnostnim ukrepom. Foto: Reuters
Množica žalujočih se je zbrala kljub poostrenim varnostnim ukrepom. Foto: Reuters

Po poročanju organizacije za človekove pravice Hengaw naj bi iranske varnostne sile streljale na protestnike in zoper njih uporabile solzivec. Hkrati je organizacija na Twitterju sporočila, da shodi potekajo tudi v več mestih v iraškem Kurdistanu ter v zahodni provinci Kermanšah. "Policija je streljala na žalujoče, ki so se zbrali na žalni slovesnosti za Mahso, desetine jih je bilo aretiranih," je povedala ena od prič.

Iranske oblasti niso komentirale dogodkov, je pa poluradna iranska tiskovna agencija ISNA poročala, da se je žalne slovesnosti udeležilo 10.000 ljudi, ki so se spopadli z varnostnimi silami, oblasti pa so kasneje onemogočile dostop do svetovnega spleta. Iranska tiskovna agencija Fars je poročala, da se je v Sakezu zbralo približno dva tisoč ljudi, ki so skandirali "Ženska, življenje, svoboda", enega od značilnih vzklikov protivladnih protestov, ki so po Aminini smrti zajeli Iran.

Guverner iranske province Kurdistan Esmail Zarei Koosha je dejal, da so razmere v Sakezu mirne, in zanikal, da bi bile ceste zaprte. "Sovražnik in njegovi mediji poskušajo 40-dnevno obletnico izkoristiti kot izgovor za nove napetosti, vendar so na srečo razmere v provinci popolnoma stabilne," je povedal.

Protesti sicer potekajo tudi v Teheranu, kjer naj bi policija prav tako uporabila solzivec. V prestolnici so se ulice podali zdravniki, ki protestirajo proti prisotnosti varnostnih sil v bolnišnicah, kjer se zdravijo udeleženci protestov. Številne trgovine pa so zaradi strahu pred nemiri zaprte.

Iranska Kurdinja Mahsa Amini je umrla v policijskem pridržanju tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija zavrača krivdo za njeno smrt.

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."

Vse od njene smrti po vsej državi potekajo množični protesti, na katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi, več deset tisoč pa je bilo aretiranih.

Napad na svetišče

V Širazu na jugozahodu Irana so oboroženi napadalci pred svetiščem Šah Čerag streljali na romarje in jih najmanj 15 ubili.

Kot so poročali iranski mediji, so bili napadalci tuji državljani in jih označili za "Takfiri-Wahhabi", s čimer običajno označujejo pripadnike skrajnih sunitskih skupin. Napadalci so streljali iz avtomobila, dva od njih pa je policija prijela, medtem ko tretjega še iščejo.

Odgovornost za napad je prevzela skrajnka sunitska skupina Islamska država.