PEN se je odzval na proteste v Iranu, ki so izbruhnili po tem, ko je pretekli mesec po policijskem pridržanju umrla 22-letna Mahsa Amini.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"V Slovenskem in Mednarodnem centru PEN najodločneje obsojamo politiko, ki zatira, ponižuje, uničuje, pretepa, zapira, muči in celo ubija državljanke in državljane samo zato, ker se borijo za svobodo in enakopravnost. Za temeljne človekove pravice. Toliko huje je, če države to počnejo v imenu t. i. višjih ciljev, za obrambo t. i. moralnih vrednot, za zaščito vere ali na splošno zaradi t. i. umiritve razmer. Svoboda izražanja je tako kot pravica do mirnega protestiranja temeljna človekova pravica. Zato se bomo vedno postavili na njeno stran in branili tiste, ki se zavzemajo zanjo," so zapisali v izjavi.

Besede ne bodo vrnile življenja nasilno ubiti Mahsi Amini, ne življenj ubitih protestnikov in protestnic v Iranu. Smisel je v takih grozotah, kot so končana mlada življenja in trpljenje njihovih svojcev, težko najti, četudi povzročijo širša družbena gibanja. Njih ni več, na nas, ki ostajamo, pa je zavedanje, v kakšnem svetu živimo in kako bomo vsakodnevno delovali proti nasilnim smrtim, pretepanjem, posiljevanjem, mučenjem žensk po svetu in pri nas. Ne z nasiljem, z besedo. Vsakič, ko je treba povzdigniti glas. Ne bomo več tiho.

...

V odzivu so poudarili tudi, da je "nesprejemljivo, da se v kateri koli državi vzpostavlja t. i. moralna policija, ki nadzoruje državljanke in državljane ter omejuje njihovo svobodo. Nobena sveta knjiga ne predpisuje nasilja, zatiranja in ubijanja ..., sploh pa ne šibkejših in ranljivih skupin, žensk, mladostnikov in otrok. In vendar se v Iranu dogaja vse to. Zato že več kot en mesec po vsej državi potekajo protesti predvsem žensk, mladih, celo otrok, vseh svobodomiselnih ljudi, ki se hočejo osvoboditi dolgoletnega zatiranja in nasilja državne politike".

Slovenski center PEN je v izjavi tudi pozval slovensko politiko, naj opozarja na dogajanje v Iranu in naredi vse, kar je v njeni moči, da se bo kratenje osebnih svoboščin v Iranu prenehalo.

Ne z nasiljem, z besedo
"Besede ne bodo vrnile življenja nasilno ubiti Mahsi Amini, ne življenj ubitih protestnikov in protestnic v Iranu. Smisel je v takih grozotah, kot so končana mlada življenja in trpljenje njihovih svojcev, težko najti, četudi povzročijo širša družbena gibanja. Njih ni več, na nas, ki ostajamo, pa je zavedanje, v kakšnem svetu živimo in kako bomo vsakodnevno delovali proti nasilnim smrtim, pretepanjem, posiljevanjem, mučenjem žensk po svetu in pri nas. Ne z nasiljem, z besedo. Vsakič, ko je treba povzdigniti glas. Ne bomo več tiho," je ob tem zapisala predsednica Ženskega odbora Slovenskega centra Pen Mira Luna Jurančič Šribar.