Joe Biden je tretji zaporedni ameriški predsednik, pod katerim ZDA napadajo cilje v Siriji. Foto: AP
Joe Biden je tretji zaporedni ameriški predsednik, pod katerim ZDA napadajo cilje v Siriji. Foto: AP

Ministrstvo je še sporočilo, da so v napadu uničili več poslopij na meji nadzorni točki, "ki so jih uporabljale različne vojaške skupine s podporo Irana".

Zadeli naj bi sedem tarč. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so ameriške sile v napadu uničile tudi tri tovornjake s strelivom.

Ameriški predsednik Biden je govoril s savdskim kraljem Salmanom, v pogovoru pa je, kot sporoča Bela hiša, poudaril pomen človekovih pravic in vladavine prava. Biden je kralja poklical, potem ko je prebral poročilo o umoru savdskega novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu. Poročilo, ki naj bi bilo kmalu objavljeno, naj bi z umorom povezalo sina kralja, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, poroča BBC.

Savdska Arabija je ena najtesnejših ameriških zaveznic na Bližnjem vzhodu. Bela hiša je še sporočila, da sta voditelja poudarila "dolgotrajno partnerstvo med ZDA in Savdsko Arabijo" ter grožnjo, ki naj bi jo Riadu predstavljale proiranske skupine v regiji.

Kot poroča BBC, je Biden napad odobril kot odziv na nedavne napade na pripadnike mednarodne vojaške koalicije v Iraku. Ta mesec je bil v raketnem napadu na ameriške tarče v Iraku ubit civilni sodelavec koalicije. V napadu na več tarč v Erbilu na severu Iraka, tudi oporišče, ki jih uporablja koalicija pod vodstvom ZDA, je bilo ranjenih devet ljudi, tudi ameriški vojak.

Odgovornost za napad je prevzela skupina, ki se imenuje Avlija al Dam oziroma Čuvaji krvi. Sporočila je, da bo še napadala ameriško "okupacijo" Iraka, poroča Al Džazira.

Rakete so nekaj dni pozneje zadele tudi ameriške tarče v Bagdadu, vključno z zeleno cono, na območju katere so ameriško veleposlaništvo in druge diplomatske misije.

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v četrtek na vzhodu Sirije napadli milici Kataib Hezbolah in Kataib Sajid al Šuhada.

Tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva John Kirby v izjavi ni navajal smrtnih žrtev napada, Sirski observatorij za človekove pravice pa poroča, da je bilo v napadu ubitih najmanj 22 ljudi, vsi naj bi bili pripadniki proiranske milice Hašed Al Šabi.

Sirska državna televizija je obsodila ameriško agresijo proti borcem, ki so zavezniki vlade v Damasku.

Napad je obsodilo tudi rusko zunanje ministrstvo, ki je pozvalo k spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti Sirije, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Washington je medtem napad označil za "sorazmeren vojaški odziv". "Operacija pošilja nedvoumno sporočilo," je sporočilo ministrstvo, ki je dodalo, da je bil namen zračnega napada "zmanjšati splošne napetosti na vzhodu Sirije in v Iraku". Gre za prvo znano vojaško akcijo predsednika Bidna.

ZDA napadle tarče v Siriji
Biden po telefonu govoril s savdskim kraljem