Generalni sekratar Nata je dejal, da je nova ameriška administracija pred težko dilemo glede umika iz Afganistana. Foto: Reuters
Generalni sekratar Nata je dejal, da je nova ameriška administracija pred težko dilemo glede umika iz Afganistana. Foto: Reuters

ZDA so s talibani dosegle dogovor, da se vsi zavezniški vojaki iz Afganistana umaknejo do maja, vendar nova administracija odločitev še preučuje.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je povedal, da končne odločitve še ni in da so soočeni s težko dilemo. V Afganistanu je trenutno okoli 9600 zavezniških vojakov.

Stoltenberg je izrazil podporo mirovnemu procesu v Afganistanu in talibane pozval k zmanjšanju nesprejemljivega nasilja, k pogajanjem v dobri veri in k uresničitvi zavez, da ne bodo več sodelovali z mednarodnimi terorističnimi skupinami.

Skupni cilj zaveznic je jasen – Afganistan ne sme nikoli več postati zatočišče teroristov, je dejal. Poudaril je, da navzočnost zaveznic v državi temelji na določenih pogojih. Čeprav nobena zaveznica noče ostati tam dlje, kot je treba, ne bodo odšle, dokler ne bo pravi čas za to, je dejal.

Slovenski obrambni minister Matej Tonin je današnjo razpravo povzel z besedami, da vse možnosti ostajajo odprte. Slovenija bo po njegovih besedah ostala v Afganistanu do skupne odločitve. Do zdaj so bili v Afganistanu štirje slovenski vojaki, ki se vračajo domov. Z novo rotacijo bo šlo v državo šest vojakov, je pojasnil minister.

Obrambni ministri so se medtem dogovorili o razširitvi misije za usposabljanje v Iraku, vzpostavljene leta 2018, pri čemer je temeljni cilj preprečiti vrnitev teroristične skupine Islamska država. Razširitev je načrtovana že nekaj časa, vendar je načrte ustavila pandemija covida-19.

Tonin: V Iraku do 15 slovenskih vojakov

Tonin je pojasnil, da bo Slovenija v misiji v Iraku sodelovala tudi v prihodnje, tako da bo okrepila svojo navzočnost v okviru že odobrenih številk, torej do največ 15 pripadnikov.

Trenutno ni v Iraku nobenega slovenskega vojaka, ker sta dva, ki sta bila nazadnje tam, trenutno na dopustu v okviru misije. Po dopustu se vračata, zatem pa bodo navzočnost postopno okrepili, do največ 15.

Minister je sicer spomnil, da načrtujejo prestrukturiranje slovenskih prispevkov v misije in operacije, med drugim zmanjšanje števila vojakov na Kosovu in dodatno krepitev v BiH-u, Iraku in misiji EU-ja v Maliju, kjer načrtujejo tudi namestitev premične bolnišnice.