Po ukinitvi policijske ure se je v Bagdadu zbrala množica ljudi. Foto: Reuters
Po ukinitvi policijske ure se je v Bagdadu zbrala množica ljudi. Foto: Reuters

Protesti so se kljub močni prisotnosti varnostnih sil v prestolnici Bagdad nadaljevali tudi v soboto. V novih spopadih je umrlo najmanj pet ljudi. Premier Adel Abdel Mahdi je predtem odpravil policijsko uro v Bagdadu, v veljavi pa ostaja zapora cestnih povezav do večjih mestnih trgov.

Vrstijo se pozivi k odstopu vlade, ki se jim je v petek pridružil tudi vplivni šiitski klerik Moktada Al Sadr, ki ima podporo večine v iraškem parlamentu. Nekdanji vodja šiitske milice je dejal, da mora vlada odstopiti, sledijo pa naj predčasne volitve pod nadzorom ZN-a.

Protesti proti korupciji, brezposelnosti in slabim javnim storitvam so izbruhnili v torek, v Bagdadu in drugih mestih po državi pa so se nadaljevali tudi v petek, ko je bilo ubitih najmanj 10 ljudi. Med njimi so štirje po navedbah varnostnih sil padli pod streli neidentificiranih ostrostrelcev.

Policija sicer uporablja vodne topove, solzivec ter gumijaste in prave naboje.

Zaradi nemirov so oblasti prijele 540 protestnikov, od tega jih je 200 v priporu, je sporočila iraška komisija za človekove pravice.

Iraški premier Mahdi, ki je na položaju leto dni, je v petek napovedal, da bo odgovoril na "upravičene zahteve protestnikov". "Zahteve po boju proti korupciji in zaskrbljenost za prihodnost mladih so upravičene in odgovorili bomo na vse legitimne zahteve," je dejal. Protestnike je pozval, naj ne sledijo "zagovornikom obupa" ter naj se uprejo temu, da bi mirni protesti prerasli v kaos.

Protestniki nimajo vodje in za Mahdijevo vlado predstavljajo največji izziv do zdaj.