Salehi je pojasnil, da je Iran pismo o začetku določenih dejavnosti IAEA-ja poslal v ponedeljek. Foto: Reuters
Salehi je pojasnil, da je Iran pismo o začetku določenih dejavnosti IAEA-ja poslal v ponedeljek. Foto: Reuters
Hamenej je med glavnimi zahtevami, da Iran ohrani sporazum, navedel nadaljnji izvoz iranske nafte v Evropo. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Izraelski premier Netanjahu je dejal, da želi Iran z jedrskim orožjem uničiti Izrael, Foto: Reuters

"Če bo mogoče, bomo morda jutri zvečer v Natanzu lahko napovedali odprtje centra za izdelovanje novih centrifug za bogatenje urana," je dejal podpredsednik in vodja iranske agencije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi. Po poročanju britanskega BBC-ja bo Iran povečal svoje zmogljivosti za proizvodnjo uranovega heksafluorida (UF6), ki je ključna sestavina za bogatenje.

Iranski vrhovni voditelj ajatola Hamenej je ob tem sporočil, da je odredil priprave za bogatitev urana, če bi dokončno propadel mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu iz leta 2015, s katerim se je Iran v zameno za odpravo sankcij odpovedal bogatenju urana.

Po mnenju poznavalcev pomeni iransko obvestilo jasen signal, da Teheran ne bo zgolj opazoval dogajanja v zvezi s sporazumom in da tako tudi sporoča, da ima na voljo različne možnosti, če sporazum dokončno propade. Ključne evropske države si namreč s težavo prizadevajo, da bi sporazum ohranile pri življenju.

Izrael grozi z napadom
Na napovedi Irana se je že odzval izraelski premier Benjamin Netanjahu, velik nasprotnik jedrskega sporazuma, ki je dejal, da je namen iranskega bogatenja urana uničenje Izraela. "Pred dvema dnevoma je ajatola Hamenej, iranski vrhovni voditelj, potrdil svoj namen, da uniči izraelsko državo. Včeraj je pojasnil, kako bo to storil - z neomejenim bogatenjem urana za izdelavo arzenala jedrskih bomb," je dejal Netanjahu.

Izraelski minister za obveščevalne zadeve Izrael Kac je medtem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA posvaril, da bo "mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA Iran najprej posvarila, nato pa vojaško napadla", če bo ta še naprej bogatil uran. Obrambni minister Avigor Liberman pa je glede napovedi Teherana dejal, da gre za "znake množične histerije in panike znotraj iranskega vodstva".

Trump odstopil od sporazuma
Na začetku maja je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da ZDA odstopajo od jedrskega sporazuma z Iranom in znova vzpostavljajo gospodarske sankcije. ZDA so določile, da imajo podjetja po svetu na voljo šest mesecev, da prekinejo poslovanje z Iranom ali pa tudi njim grozijo ameriške sankcije.

Številna mednarodna podjetja se se v zadnjih tednih v strahu pred sankcijami ZDA že začela distancirati od Irana, še navaja BBC.

Mednarodni sporazum o iranskem jedrskem programu so leta 2015 podpisali Iran na eni ter ZDA, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Rusija in Kitajska na drugi strani. Iran vztraja, da je njegov jedrski program namenjen izključno v civilne namene, ZDA, Izrael in Savdska Arabija pa Teheran obtožujejo, da poskuša prek njega izdelati jedrsko bombo.