Smotrič je bil v prejšnji Netanjahujevi vladi minister za promet, vendar po dobrih volilnih izidih svoje skrajno desne stranke zahteval pomembnejši resor. Foto: EPA
Smotrič je bil v prejšnji Netanjahujevi vladi minister za promet, vendar po dobrih volilnih izidih svoje skrajno desne stranke zahteval pomembnejši resor. Foto: EPA

Netanjahu je z novim dogovorom še bližje oblikovanju nove vlade, ki bo ena najbolj konservativnih, versko gorečnih in nacionalističnih vlad v zgodovini Izraela.

Verska sionistična stranka bo v skladu s koalicijskim dogovorom med drugim dobila finančno ministrstvo, kjer pa naj bi v prihodnje sledila rotacija, čeprav v Netanjahujevi stranki Likud niso pojasnili, kako bo potekala ta rotacija.

Kot je poročal izraelski radio, bo položaj finančnega ministra najprej zasedel vodja Verske sionistične stranke Bezalel Smotrič, ki pa ga bo pozneje nasledil nekdo drug.

Sorodna novica "Izrael se ni prelevil v normalno državo, izid volitev je pokazal njegov resnični obraz"

Smotrič velja za skrajno desnega izraelskega politika, ki nasprotuje ustanovitvi palestinske države in podpira nezakonita judovska naselja na Zahodnem bregu. Iz Likuda so sporočili, da bo njegova stranka imela nadzor tudi nad judovskimi naselbinami, a v koordinaciji z Netanjahujem.

Verska sionistična stranka je na volitvah kandidirala skupaj še z dvema ultranacionalističnima strankama Judovska moč Itamarja Ben-Gvira in stranko Noam Avija Moaza.

Netanjahu je že pred tem sklenil koalicijski dogovor z Judovsko močjo in Noamom, pri čemer bo Ben-Gvir vodil ministrstvo za javno varnost, pod katerega spada tudi nadzor nad policijo, Moaz pa bo postal minister za judovsko identiteto, kjer bi imel nalogo krepiti judovsko pripadnost med Izraelci.